Το προφίλ του εμπρηστή... (Video)

Το προφίλ του εμπρηστή... (Video)

Του Φώτη Καρύδα

Οι πυρκαγιές αποτελούν μεγάλη πληγή για την χώρα μας, ενώ το τελευταίο δίμηνο η Ελλάδα έχει καταγράψει το θλιβερό ρεκόρ των 1800 πυρκαγιών!

Ποιο είναι όμως το προφίλ του εμπρηστή; Σε τι ποσοστό ευθύνεται η αμέλεια και σε τι η δολιοφθορά; αλλά και πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την πρωτοφανή ένταση των φαινομένων, συζητήθηκαν στο social net της Κυριακής με τον Φώτη Καρύδα και εκλεκτούς καλεσμένους. 

Ο Ε. Λέκκας, Καθηγητής φυσικών καταστροφών, καλεσμένος στην εκπομπή, σημειώνει πως η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την ένταση και την άνοδο των πυρκαγιών. Όσον αφορά τα αίτια, ο καθηγητής αναφέρει με ποσοστά τον ανθρώπινο παράγοντα ως την κύρια αιτία, και συγκεκριμένα: «στην Ελλάδα σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες που έχουν γίνει, σε ποσοστό 10% οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από αμέλεια, άλλο ένα 15% από εμπρησμό, άλλο ένα 10% από την καύση αγροτικών εκτάσεων, και άλλο ένα 10% από δραστηριότητες των ανθρώπων μέσα στα δάση». Ωστόσο «ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, σχεδόν το 50% παραμένει ανεξιχνίαστος» συμπληρώνει ο κ. Λέκκας.

Η κ. Μουντάκη, ψυχοθεραπεύτρια, μιλώντας στην εκπομπή, διακρίνει τον δράστη που ενεργεί με σκοπό, σε πυρομανή και εμπρηστή. «Ο μεν πυρομανής, αντλεί ικανοποίηση από την ενέργεια αυτή, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει κάποια συνέχεια. Συνήθως αντλούν χαρά από οποιαδήποτε μορφή φωτιάς, και αυτό τους προκαλεί συγκινησιακή διέγερση. Ο λεγόμενος εμπρηστής ωστόσο, έχει και ωφελιμιστικά αίτια. Ο σκοπός μπορεί να είναι οτιδήποτε, μια εκδίκηση, ακόμα και από την ίδια την κοινωνία, μπορεί να είναι εκδίκηση και για δικά του προσωπικά θέματα». Και η ψυχολόγος συμπληρώνει «Είναι άτομα που νιώθουν περιθωριοποιημένα, αποκομμένα, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα εγκλωβισμού και θυμού, που οδηγούνται στο αίσθημα της εκδίκησης».

Για την αμέλεια, και την κλιματική κρίση που επιδεινώνει τα χαρακτηριστικά των πυρκαγιών, ως δύο αντίρροπες δυνάμεις, κάνει λόγο ο Αντιστράτηγος ε.α της Πυροσβεστικής, Α. Σωτήρχος, και σημειώνει: «εφόσον η αμέλεια είναι ο πρωταρχικός παράγοντας μιας πυρκαγιάς, θα πρέπει και να γίνουν οι απαραίτητες δράσεις ώστε να εξαλειφθεί από την κοινωνία».

Ο κ. Πλατιάς, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων με την παρουσία του στην εκπομπή, καταρρίπτει τον μύθο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις κάθε φορά θα (πρέπει) να σβήσουν την φωτιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά:« Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από τα χερσαία και πεζοπόρα τμήματα του στρατού να σβήσουν τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Ο στρατός βρίσκεται εκεί, και είναι υποχρεωμένος να είναι εκεί για λόγους εθνικού συμφέροντος, για να επιτηρήσει τις περιοχές και μετά τις καμένες, και να διασφαλίσει την ασφαλή κυκλοφορία».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

https://www.youtube.com/watch?v=thPidf2YzEw 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35