«Χτυπά» 600.000 Έλληνες η νόσος των καπνιστών...


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Μακεδονία” πρόκειται για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια φλεγμονή των πνευμόνων που δημιουργείται ύστερα από χρόνια έκθεση σε βλαπτικά ερεθίσματα, το κυριότερο από τα οποία είναι...


ο καπνός του τσιγάρου.


Στην περίπτωση της ΧΑΠ, το 50% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται προχωρημένου σταδίου. Ωστόσο, για κάθε έναν ασθενή που γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο υπάρχει και ένας που δεν το γνωρίζει.

Πάντως, η έγκαιρη διάγνωση μέσω του λειτουργικού ελέγχου των πνευμόνων (σπιρομέτρηση) και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, συνδυαστικά με τη διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να ανακόψουν την πορεία της νόσου και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνουν οι επιστήμονες με αφορμή την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τον τίτλο «Αναπνέω», που ξεκινά το προσεχές διάστημα και εκπονείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Στόχος είναι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, να εντοπίζει εγκαίρως τους πάσχοντες και να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης της νόσου... (enimerwsi)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35