Όσο υπάρχουν Έλληνες...


του  Ηλία Μαραβέγια




Ένας Έλληνας βάζει τη σφραγίδα του σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που φιλοδοξεί να στοιχειοθετήσει ένα παράδειγμα για το σινεμά του μέλλοντος...


Ο Σπύρος Τσιούνης, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από 17 χρόνων και έχει δουλέψει σε πασίγνωστες -και χολιγουντιανές- ταινίες animation όπως το «Kung Fu Panda», το «Flushed Away» και το «Shrek: The Final Chapter», είναι ο εμπνευστής μιας ταινίας για τη σημασία τού να είσαι Ελληνας.


Τίτλος αυτής, «Them Greeks..!» («Αυτοί οι Ελληνες»). Εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη έχοντας ως κεντρικό ήρωα έναν ήσυχο, μονόχνωτο, γκρινιάρη και μουρτζούφλη Αμερικανό, τον Νόρμαν. Ενα βράδυ προσπαθεί να κοιμηθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. Στο ισόγειο του κτιρίου που μένει λειτουργεί η ελληνική ταβέρνα «Αμοργός», στην οποία γίνεται φασαρία, επειδή «Αυτοί οι Ελληνες» που συχνάζουν εκεί τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν και, το κυριότερο, δεν κοιμούνται νωρίς.

Πρόκειται για μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή, για την οποία συνεργάζονται περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες απ' όλον τον κόσμο. Τους καλλιτέχνες συντονίζει ο κ. Τσιούνης από το σπίτι του, στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ η χρηματοδότησή της γίνεται από ιδιώτες μέσω μιας πρωτότυπης καμπάνιας δωρεών που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο. Με απλά λόγια, μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει στη δημιουργία του «Them Greeks..!» κάνοντας enter στην ιστοσελίδα του φιλμ και ακολουθώντας τις οδηγίες.


Όσο για τους συνεργάτες του κ. Τσιούνη που δουλεύουν εθελοντικά στο φιλμ ξοδεύοντας όσο από τον ελεύθερο χρόνο τους επιθυμούν κάθε φορά; Είναι δύσκολο να τους συγκεντρώσει κανείς, αφού απλώνονται σε διαφορετικά σημεία της υφηλίου, από τη Νότια Κορέα και το Κατμαντού έως τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε φουλάρει τις μηχανές του animation, αφού τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν καθώς φτιάχναμε τους χαρακτήρες του φιλμ» λέει ο Σπύρος Τσιούνης στη «δημοκρατία». Η μεγαλύτερη από όλες τις δυσκολίες ήταν ότι δεν υπήρχε... μοντέλο σύγκρισης, καθώς το εγχείρημά τους είναι πρωτοποριακό. Η ιδέα «Αυτών των Ελλήνων» γεννήθηκε στο μυαλό του Σπύρου Τσιούνη πριν από δέκα χρόνια, την εποχή που ήταν φοιτητής.

«Οπως ο Νόρμαν έτσι και εγώ προσπαθούσα ένα βράδυ να κοιμηθώ, καθώς την επόμενη μέρα είχα μάθημα, αλλά ένα πάρτι που γινόταν στον κάτω όροφο δεν με άφηνε. Οπως ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, φαντάστηκα ότι πήγα κάτω και φώναξα σε όλους να σκάσουν. Στη συνέχεια, όμως, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό εγώ, ένας φωνακλάς Ελληνας, να ζητήσω κάτι τέτοιο» συνεχίζει ο Σπύρος.

Εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία της πτυχιακής του εργασίας, την οποία δέκα χρόνια μετά ο παραγωγός του «Them Greeks..!» ενθάρρυνε να ξαναφτιάξει σε computer animation. Ομως πώς παρουσιάζονται οι Ελληνες σε αυτό; «Για τη δημιουργία των χαρακτήρων είχα διάφορες εμπνεύσεις. Καταρχάς ήθελα οι χαρακτήρες να είναι ακριβώς αντίθετοι από τον Νόρμαν, δηλαδή “έξω καρδιά”. Επειτα με ενέπνευσε ο Ελληνας σκιτσογράφος Μποστ αλλά και οι χαρακτήρες των ελληνικών ταινιών του '50 και του '60» λέει ο Σπύρος Τσιούνης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική χροιά στην ταινία, αφού ξεκίνησε πριν από το 2008.***


 «Μου λείπουν τα ταβερνάκια δίπλα από τη θάλασσα»

Ο Σπύρος Τσιούνης νοσταλγεί συχνά την Ελλάδα και είναι λογικό, αφού οι γονείς του ζουν στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και ο ίδιος. «Εχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια μου στη Βουλιαγμένη και από τους αγώνες μου με την ομάδα μπάσκετ Εφήβων του Παγκρατίου. Μου λείπει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς της γιαγιάς μου και τα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα» καταλήγει... (dimokratianews)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35