Εκτός ελέγχου ο δάγκειος πυρετός παγκοσμίως...



Τα περιστατικά λοίμωξης από δάγκειο πυρετό είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερα παγκοσμίως, σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις του...



Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. 


Η μελέτη δείχνει ότι ο δάγκειος, που θεωρείται πλέον η ταχύτερα εξαπλωνόμενη τροπική νόσος, είχε μέχρι σήμερα υποεκτιμηθεί.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Ερευνητικής Κοινοπραξίας για την Αξιολόγηση του Κινδύνου και την Αντιμετώπιση του Δάγκειου, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Σάιμον Χέι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το "Science", δημιούργησαν τον λεπτομερέστερο έως τώρα «χάρτη» εξάπλωσης της λοιμώδους νόσου στη Γη. Το επίτευγμα θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες καταπολέμησης του δάγκειου.

Η πάθηση προκαλείται από την μόλυνση από έναν ιό (υπάρχουν τέσσερα είδη του ιού και αντίστοιχα τέσσερις μορφές της νόσου), μεταδίδεται στους ανθρώπους από το τσίμπημα κουνουπιών (Aedes aegypti), συνοδεύεται συχνά από οδυνηρούς πόνους στα κόκαλα και στις αρθρώσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις απειλεί τη ζωή του ασθενούς. Το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται από 1% έως 10%, ανάλογα με το πόσο γρήγορα διαγνωστεί η νόσος. Συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν μόνοι τους με απλή ιατρική υποστήριξη, ενώ οι θάνατοι προκαλούνται από διάφορες επιπλοκές.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο και οι προσπάθειες αντιμετώπισης επικεντρώνονται στον έλεγχο των κουνουπιών - φορέων. Όμως, η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ τώρα μόλις, μετά και τη νέα έρευνα, αρχίζει να γίνεται καλύτερα κατανοητή η επίπτωσή της για τη δημόσια υγεία... (news24gr)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35