"Κατά βάθος συντηρητικοί και ολίγον προοδευτικοί"


Της Δήμητρας Σωτηριάδου


Μπορεί να διατυμπανίζουν πολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι και να αναφέρουν στα βιογραφικά τους ότι υπήρξαν κάποτε προοδευτικοί, να αυτοδιαφημίζονται ακόμα για την εξωκοινοβουλευτική τους δράση ως φοιτητές. Σημασία έχει όμως ότι σήμερα το προοδευτικό τους προφίλ...


εμφανίζεται μόνο όταν πρόκειται να κριτικάρουν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.


Λες και όλος ο φασισμός εκεί έχει καθίσει. Δεν υψώνουν τη φωνή τους, ούτε δείχνουν με το χέρι τους όσους με φασιστικό και μοναδικό τρόπο έφεραν τη χώρα στο σημείο μηδέν.

Γιατί; Γιατί  απλά είναι συντηρητικοί. Μην και δημιουργήσουν κινδύνους και κραδασμούς στο κατεστημένο. Δε θέλουν κατά βάθος ριζικές αλλαγές. Και ως συντηρητικοί άνθρωποι σέβονται τις πολιτικές συνήθειες, τα πολιτικά ήθη και την παράδοση ως συσσωρευμένη γνώση γενεών. 

Είναι θέμα εγκεφάλου, το λέει η Επιστήμη

Βρετανοί επιστήμονες διαθέτουν σαφή στοιχεία μετά από έρευνες που δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από τους προοδευτικούς και αριστερούς. Η τάση για την πολιτική τοποθέτηση του συντηρητικού φαίνεται να συνδέεται με την ανατομία του εγκεφάλου.

Οι δεξιοί έχουν πιο έκδηλη αμυγδαλή η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων.

Σε δείγμα νέων φοιτητών με συντηρητικές πεποιθήσεις παρατηρήθηκε υπερτροφία στην αμυγδαλή που ερμηνεύεται ως αυξημένη ευαισθησία στην ανίχνευση κινδύνων.

Αντίθετα σε εκείνους που τοποθετούνται πολιτικά με ανοιχτές απόψεις, η αμυγδαλή δεν είναι διογκωμένη και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης αντικρουόμενων πληροφοριών.

Πρόκειται δηλαδή για εξελιγμένο τμήμα εγκεφάλου στο μέσο του μετωπιαίου φλοιού - το οποίο σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, το θάρρος, την αισιοδοξία.

Η αμυγδαλή είναι ένα σκεπτόμενο τμήμα του εγκεφάλου και παίρνει αποφάσεις για αντίδραση σε διλήμματα όπως "μάχη" ή "φυγή ".

Από την αμυγδαλή ελέγχεται η διέγερση, η συναισθηματική μάθηση, ο κοινωνικός προσανατολισμός. Είναι ουσιαστικά για την αποκωδικοποίηση των συγκινήσεων.

Αυτό που δε μπορούν να πουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες είναι εάν και πόσο παράγοντες εξωτερικοί συμβάλλουν στην υπερτροφία ή όχι της αμυγδαλής.


Οι συντηρητικοί, σήμερα, είναι παντού, σε όλα τα κόμματα


Όπου και να στρέψεις τα αυτιά σου, παντού βγαίνουν κραυγές φόβου και τρομοκρατίας. Οι πολίτες ζουν Σ'ένα συνεχές άγχος, το οποίο τους μεταφέρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ οι δέκτες των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων θα έλεγα. Λίγοι είναι οι ενημερωτικοί και ψυχαγωγικοί σταθμοί που χαλαρώνουν τα αυτιά μας. Ποιοί είναι τέλος πάντων αυτοί που επεξεργάζονται μόνο αυτά τα συναισθήματα του φόβου; Γιατί δεν υπάρχουν θαρραλέες και αισιόδοξες φωνές ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, να αλλάξουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας; Να ανατρέψουμε πεποιθήσεις να μπορούμε να ακούμε διαφορετικές απόψεις, να γίνουμε ανοιχτόμυαλοι; Ποιοί μας εμποδίζουν; Τώρα ξέρουμε. ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ.

Γνωρίζοντας ότι τα συστατικά του φόβου υπερβαίνουν τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις, φανταστείτε ο φόβος ως εξωτερικός παράγοντας (που επιδρά στις συμπεριφορές των ατόμων) να συμβάλλει  στην  υπερτροφία της αμυγδαλής.

Τότε δικαιολογείται να σκορπούν όλοι μέσω τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και με κάθε τρόπο από το πρωί μέχρι το βράδυ, τρόμο και φόβο. Θα δημιουργηθεί ένας λαός φουλ συντηρητικός, ένας λαός στα μέτρα των κυβερνώντων.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35