Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων! Ας τους κάνουμε ένα δώρο…


Στις 13 Αυγούστου και κάθε χρόνο από το 1992 οι αριστερόχειρες γιορτάζουν. Χρόνια πολλά λοιπόν...



Η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία από το Κλαμπ των Αριστερόχειρων, με στόχο την ενημέρωση των μελών του για τις προκλήσεις της ζωής τους στον κόσμο των δεξιόχειρων.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο κόσμος είναι πλασμένος για τους δεξιόχειρες αποκλειστικά, αντιμετωπίζοντας τους πάντα σαν μια μειονότητα και μάλιστα όχι καλή.

Από νωρίς, όταν ένα μικρό παιδάκι αρχίζει να πιάνει το μολύβι με το αριστερό, γονείς και δάσκαλοι φωνάζουν «όχι μ’ αυτό το χέρι με το καλό!».

Γιατί αυτή η διάκριση; Δηλαδή για να ξέρουμε, έχουμε ένα καλό πόδι κι ένα κακό, ένα καλό μάτι κι ένα κακό; Όχι φυσικά. Έτσι λοιπόν οι αριστερόχειρες κάνουν την επανάστασή τους, και με το δίκιο τους.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας. Ο αριθμός αυτός θα ήταν μεγαλύτερος αν δάσκαλοι και γονείς δεν επέβαλλαν στα παιδιά, συχνά χρησιμοποιώντας και βία, την χρήση του δεξιού χεριού.

Έτσι, φυσικό επακόλουθο είναι η δυσαρθρία και η δυσλεξία να εμφανίζονται συχνότερα σε αριστερόχειρες.

Επίσης, έρευνες απέδειξαν ότι οι άντρες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρες από ό,τι οι γυναίκες.

Ένα από τα δίδυμα έχει 20% πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας. Όταν οι και οι δυο γονείς είναι αριστερόχειρες το παιδί έχει πιθανότητα να γεννηθεί αριστερόχειρας κατά 35%. Όταν η μητέρα είναι αριστερόχειρας και ο πατέρας δεξιόχειρας έχει 22%, όταν ο πατέρας είναι δεξιόχειρας και η μητέρας αριστερόχειρας έχει 4% και όταν και οι δυο γονείς είναι δεξιόχειρες έχει πιθανότητα 10%.

Ακόμα έχει αποδειχθεί ότι οι αριστερόχειρες εισέρχονται την εφηβεία 4 με 5 μήνες νωρίτερα από τους δεξιόχειρες.

Όπως, ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν κατά μέσο όρο 9 χρόνια λιγότερα από τους δεξιόχειρες.

Κάθε χρόνο 2500 αριστερόχειρες πεθαίνουν χρησιμοποιώντας με λάθος τρόπο προϊόντα που έχουν φτιαχτεί για δεξιόχειρες.

Όσο για τον επαγγελματικό τομέα, λένε πως το 60% ασχολείται με δημιουργικά επαγγέλματα όπως, αρχιτεκτονική, μουσική, υποκριτική και γενικότερα με τις τέχνες. Συνήθως διαπρέπουν στο τένις, στο μπέιζμπολ, στο κρίκετ, στην κολύμβηση και στην ξιφασκία.

Ένας στους τέσσερις αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA«ΑΠΟΛΛΩΝ», ήταν αριστερόχειρας!



Με όλα αυτά και άλλα πολλά, συμπεραίνουμε ότι το να χρησιμοποιεί κάποιος το αριστερό του χέρι δεν είναι καθόλου κακό, ούτε υποτιμητικό. Και έξυπνοι και ταλαντούχοι και γενικότερα διαπρέπουν με ό,τι κι αν ασχοληθούν.

Γιατί λοιπόν τους κάνουμε τον κόσμο τους δύσκολο; Για ανοίξτε ένα μπουκάλι, κόψτε με το ψαλίδι, κουμπώστε το πουκάμισό σας με το αριστερό εσείς οι δεξιόχειρες να καταλάβετε το λούκι που τραβάνε αυτοί οι άνθρωποι.

Για να τους κάνουμε λοιπόν τη ζωή πιο εύκολη, προσαρμοσμένη στην καθημερινότητας τους μπορούμε να τους κάνουμε ένα δώρο αποκλειστικά γι’ αυτούς.

Υπάρχουν προϊόντα, επιτέλους, αποκλειστικά για αριστερόχειρες, ψαλίδια, στυλό, τετράδια, μπρίκια, κούπες, τιρμπουσόν, κ.α., όπου πωλούνται στην Αθήνα, σ’ ένα κατάστημα για αριστερόχειρες.



Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35