Η απόλαυση, κάτω από… τον ήλιο!


Ο ήλιος χαρίζει απλόχερα το φως του, τη ζεστασιά του, ανεβάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Είναι πηγή ζωής και ευεξίας. Είναι μια κινητήρια δύναμη με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.



 Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Για να τα αποφύγουμε και να τον χαρούμε, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, σωστή ενημέρωση και προστασία.

Θα μου πείτε, ναι-ναι ξέρω. Καπελάκι, αντηλιακό, όχι σκούρα ρούχα, γυαλιά ηλίου κ.τ.λ. Δεν είναι τόσο απλά όμως, τα πράγματα.

Ο ήλιος παράγει ορατές και αόρατες ακτινοβολίες που φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Γνωστές σε όλους μας, είναι οι υπεριώδεις ακτίνες UVAκαι UVB

Οι ακτινοβολίες UVA έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν την επιδερμίδα του δέρματος, φτάνοντας στις βαθύτερες στοιβάδες. Έτσι μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος, να επιδράσουν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας μολύνσεις, κρυολογήματα, πυρετό και παθήσεις του δέρματος.

Παρόλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μελανίνη, μας χαρίζουν ένα υπέροχο σοκολατένιο χρώμα.

Οι ακτινοβολίες UVB δρουν στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, προκαλώντας εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.

Προσοχή λοιπόν γιατί ένα απλό κοκκινισματάκι, είναι ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού, όπου μπορεί αν δεν προσέξουμε, να γίνει δεύτερου και σε μερικές περιπτώσεις μια φωτοδερματίτιδα. Αυτή οφείλεται συνήθως στο συνδυασμό ορισμένων φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων, φυτών, με την ηλιοθεραπεία.

Οτιδήποτε περίεργο δείτε στην επιδερμίδα σας, σπυράκι, φυσαλίδες, κηλίδες που αιμορραγούν, ξηρότητα στο δέρμα, περίεργες ελιές, τρέξτε γρήγορα στο γιατρό. Η γρήγορη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να προλάβει ένα καρκίνωμα ή ένα μελάνωμα.

Παρόλα αυτά όμως, ο ήλιος έχει και ευεργετικές ιδιότητες, σε μικρούς και μεγάλους. Η θερμότητα και η ακτίνες του επιδρούν στην ψυχολογική μας διάθεση, διώχνοντας τη μελαγχολία και τα νεύρα των συννεφιασμένων ημερών.

Επίσης βοηθά στην αποφυγή της ραχίτιδας στα παιδιά και της οστεοπόρωσης στους μεγάλους. Δηλαδή βοηθά στην αποφυγή παθήσεων των οστών.

Αναμφίβολα ο ήλιος είναι μια από τις απολαύσεις του ανθρώπου. Όμως κάθε απόλαυση, έχει τα καλά και τα κακά της. Αν λάβουμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα σίγουρα θα τον χαρούμε και θα δεχθούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του.



Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35