Ασφαλές Πάσχα για τα παιδιά της… χαράς


Οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν. Η χαρά και η προσμονή της λαμπάδας, του αυγού, των δώρων από τη νονά/ νονό από τη μια και από την άλλη τα ατυχήματα, μικρά ή μεγάλα, θανατηφόρα ή μη.

Κάθε χρόνο, τις Άγιες μέρες όλο και κάποιο κακό μαντάτο θα ακουστεί. Κάποιο έγκαυμα, κάποιος ακρωτηριασμός, κάτι για να μας στείλει από τη σούβλα στο νοσοκομείο.



Το Σωματείο «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος», μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

Για τις ημέρες αυτές έχει κάποιες προτάσεις για ένα ασφαλές Πάσχα, χωρίς νοσοκομεία, χειρουργεία και τα μη χειρότερα.

Αυτές είναι:

1.     Στις γιορτές λόγω των αγορών και τις πολυκοσμίας, όταν βγαίνουμε με τα παιδιά στο δρόμο τα κρατάμε ΠΑΝΤΑ από το ΧΕΡΙ, από τη ΜΕΣΑ πλευρά του ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ.

2.    Προσοχή στα ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ. Εκατοντάδες παιδιά έχουν σημάδια για πάντα, από μία αξέχαστη εμπειρία. Πάσχα χωρίς ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

3.    Όταν βάφουμε τα αυγά, προσοχή στους μικρούς μας βοηθούς, ποτέ να μην μένουν χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.

4.    Προσοχή στη φλόγα της ΛΑΜΠΑΔΑΣ και στο ΛΙΩΜΕΝΟ ΚΕΡΙ. Μην ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι περισσότερο ευαίσθητη από των μεγάλων.

5.    Ιδιαίτερη προσοχή στις ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ και στις ΣΟΥΒΛΕΣ. Μακριά από τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα.

6.    Μεγάλη προσοχή στις ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΕΣ, προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.

7.    Μεγάλη προσοχή στην φύλαξη των ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ και ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ. Προκαλούν σοβαρές δηλητηριάσεις.

8.    Το εξοχικό μας, ας φροντίσουμε να είναι ασφαλές. Ιδιαίτερη προσοχή στα: ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΣΚΑΛΕΣ, ΠΗΓΑΔΙΑ, ΠΙΣΙΝΕΣ.

9.    Αν το Πάσχα έχει καλοκαιρία, μπορεί να ξεκινήσουν και τα πρώτα μπάνια. Προσοχή στα μικρά παιδιά. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα και ελάχιστα εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα παιδί.

10.  Για ασφαλές βόλτες με το ποδήλατο, καλό είναι τα παιδιά να φοράνε κράνος, έτσι αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.



Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35