Κυριακή της Ορθοδοξίας


Η Μεγάλη Σαρακοστή αρχίζει με την παρουσία της Καθαρά Δευτέρας. Από την ημέρα αυτή και μέχρι το Πάσχα υπάρχουν έξι Κυριακές, που ακολουθούν μια πορεία σύμφωνα με την ιστορική εξέλιξη της Εκκλησίας μας.



Έτσι την 1η Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία γιορτάζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, την 2η του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, την 3η είναι της Σταυροπροσκυνήσεως, την 4η του αγίου Ιωάννου της Κλίμακας, την 5η της όσιας Μαρίας της Αιγυπτίας και την τελευταία Κυριακή των Βαΐων.

Έτσι, την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, γιορτάζουμε την «Κυριακή της Ορθοδοξίας», δηλαδή, την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά των αιρετικών Εικονομάχων.

Από το 726 μέχρι το 843, για εκατό και πλέον χρόνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία διαταράχθηκε με διωγμούς από τους εικονομάχους.

Από την εποχή των κατακόμβων, όταν ο Χριστιανισμός δεν ήταν επίσημη θρησκεία, οι πιστοί συνήθιζαν να κρεμούν διάφορα σύμβολα, που με το πέρασμα των χρόνων και με την επισημοποίηση της θρησκείας, έγιναν εικόνες αγίων, της Παναγίας, κ.ο.κ.

Έτσι δημιουργήθηκαν δυο τύποι πιστών, οι εικονολάτρες (αυτοί που λάτρευαν τις εικόνες) και οι εικονομάχοι (αυτοί που δεν ήθελαν τη λατρεία των εικόνων πιστεύοντας πως αυτή η πράξη έχει ειδωλολατρικό χαρακτήρα).

Ο Λέων Γ Ίσαυρος, ένας από τους εικονομάχους, διέταξε να κρεμάσουν ψηλά όλες τις εικόνες, ώστε, κανένας να μην μπορεί να τις φτάσει κι επομένως να τις λατρέψει.

Ο διάδοχος του Κωνσταντίνος, κι αυτός εικονομάχος, συνέχισε το διωγμό των «εικόνων». Μετά το θάνατό του, η σύζυγός του Ειρήνη, προσπάθησε να τερματίσει τη διαμάχη και συγκάλεσε την «οικουμενική σύνοδο της Νίκαιας». Σ’ αυτή, ορίσθηκε ότι τιμούμε το πρόσωπο του θεού και όχι το υλικό.

Το Μάρτιο του 843, η Θεοδώρα μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο, μετά το θάνατο του εικονομάχου άντρα της, Αυτοκράτορα Θεόφιλου, επέβαλε την οριστική αναστήλωση των εικόνων.

Η Βασίλισσα διακήρυξε δημόσια ότι: «ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων» (λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν).

Η Θεοδώρα μαζί με το γιο της, αυτοκράτορα Μιχαήλ, τον κλήρο και το λαό, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις εικόνες.

Από τότε, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την ανάμνηση αυτού του γεγονότος.


Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35