Αχ! Η γλώσσα μου…


«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει», λέει ο σοφός λαός μας και δεν έχει και άδικο. Βέβαια ότι τσακίζει, τσακίζει. Το θέμα είναι ότι κοντεύει να τσακιστεί και η ίδια.



Πολύ μεταφορικά μιλάω και ίσως να σας έχω μπερδέψει λιγάκι. Με αφορμή την 21η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας,

(καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999), θα αναφερθώ στον μεγάλο χαμό που γίνεται με τη «μητρική γλώσσα» παγκοσμίως.

Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 6.000 γλώσσες από τις οποίες, όπως επισημαίνει η UNESCO, υπολογίζεται ότι το 60% ή και περισσότερο θα εξαφανιστεί τα επόμενα 100 χρόνια. Μια από τις βασικές αιτίες εξαφάνισης είναι ότι πολλές από αυτές ανήκουν σε μειονότητες και θα υπερκεραστούν από τις γλώσσες της πλειοψηφίας. Για παράδειγμα στις Ινδίες υπάρχουν εκατοντάδες γλώσσες, από τις οποίες οι 15 είναι επίσημες.

Η γλώσσα αντιπροσωπεύει μία σημαντική ανθρώπινη ιδιότητα, αποτελώντας την κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και της πολυμορφίας βοηθάει στο να διατηρηθεί τόσο η γλωσσική, όσο και η πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού.

Για να μπορέσει ένας λαός να διαφυλάξει τη μητρική του γλώσσα, δεν αρκεί μόνο να τη γνωρίζει, αλλά να καταφέρει παράλληλα να τη χρησιμοποιεί και να την εξελίσσει ανάλογα με την ευρύτερη κοινωνική εξέλιξη.

Στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο τώρα, η γλώσσα που μιλιέται στο σύνολο της περισσότερο είναι η γερμανική. Αυτό γιατί την ομιλούν οι κάτοικοι της Γερμανίας, Αυστρίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Δανίας (το νοτιότερο τμήμα της) και Ιταλίας. Επίσης ένα μέρος του πληθυσμού στη γαλλική επαρχία Αλσατία, κάποιες περιοχές της Ελβετίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας .

Γύρω στα 60 εκατομμύρια κατοίκων της Ευρώπης μιλούν την αγγλική και την γαλλική γλώσσα.

Εκτός από τη μητρική, το 53% των Ευρωπαίων μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ενώ το 26% μιλάει δυο. Αυτές είναι: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά με αντίστοιχα ποσοστά προτίμησης: 41%, 19% και 10%.

Μέσα στο μεγάλο παγκόσμιο χαμό, στον αφανισμό κάποιων γλωσσών, αναφέρω το εξής κωμικοτραγικό. Το 38% των Ιρλανδών θεωρούν μητρική τους γλώσσα την Αγγλική και ξένη γλώσσα, την Ιρλανδική. Είπατε κάτι;



Για την Ελληνική … να ζούμε να τη θυμόμαστε!


Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός




Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35