ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία…


Το αρχιτεκτονικό εργαστήριο με τίτλο "ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία"...

θα πραγματοποιηθεί στο Ξενία Ανδρίτσαινας. (8 - 14 Οκτωβρίου 2016) 


Το αρχιτεκτονικό εργαστήριο "ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία. Τα Ξενία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού τουρισμού" οργανώνεται από το αρχιτεκτονικό περιοδικό GreekArchitects.gr σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Θεοξένια (Ξενία Ανδρίτσαινας). Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και υποστηρίζεται από την Σχολή Βακαλό Art & Design και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Μέγας χορηγός του εργαστηρίου είναι η KNAUF.

Θέμα
Το Ξενία της Ανδρίτσαινας (Θεοξένια) είναι σχεδιασμένο το 1959 από την αρχιτέκτονα της ομάδας του Άρη Κωνσταντινίδη στον ΕΟΤ, Καίτη Διαλεισμά. Στο ξενοδοχείο αυτό διακρίνουμε το δημιουργικό τρόπο που η ίδια ερμήνευσε την παράδοση. Το κτίριο ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους με χαρακτηριστικό στοιχείο τον μεγάλο πέτρινο τοίχο που χαρακτηρίζει το κτιριακό συγκρότημα. Έτσι, το ξενοδοχείο, σε ψηλότερη στάθμη από το δρόμο, κυριαρχεί στην περιοχή συνδυάζοντας τη λιθοδομή του ισογείου με τον εμφανή σκελετό και τα μεγάλα ανοίγματα των υπόλοιπων χώρων. Έχει σχεδιαστεί με τις αρχές και τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τα περισσότερα Ξενία, με τους κοινόχρηστους χώρους όπως το lobby, το εστιατόριο κ.λπ. να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερο κόσμο από τη δυναμικότητα των δωματίων. Τα δε δωμάτια και οι λοιποί χώροι ανταποκρίνονται σε μια ολιστική φιλοσοφία τουριστικής διαμονής.

Σήμερα, το Θεοξένια είναι από τα λίγα Ξενία που συνεχίζουν να λειτουργούν, με ιδιωτική διεύθυνση, και το μοναδικό το οποίο διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αρχική εσωτερική αρχιτεκτονική σχεδίαση, και μάλιστα με τους πρωτότυπους χρωματισμούς και τα έπιπλα. Αποτελείται από κοινόχρηστους χώρους και δύο πτέρυγες δωματίων. Η αρχική ξενοδοχειακή μονάδα (1959) είναι δυναμικότητας τριάντα δυο κλινών και στην δεκαετία του '70 προστέθηκε και δεύτερη πτέρυγα δυναμικότητας σαράντα κλινών.

Στόχος
Ο στόχος του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Θεοξένια, είναι να ανοίξει ο διάλογος -μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις- για τα Ξενία, τον ΕΟΤ και γενικά τον τουριστικό τομέα, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν τα Ξενία στην εποχή μας. Οι συμμετέχοντες, βιώνοντας την εμπειρία του να διαμένουν σε ένα Ξενία που δεν έχει αλλοιωθεί και διατηρεί την αρχική του αύρα και χρησιμοποιώντας το ως καμβά σε σχεδιαστικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο, θα ερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους τα ξενοδοχεία αυτά -που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής- θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να γίνουν και πάλι τουριστικός προορισμός. Στόχος του εργαστηρίου είναι, παράλληλα με τις συζητήσεις και τις διαλέξεις, είναι να πάρει σάρκα και οστά, μέσα απο τις ομάδες εργασίας, η όποια ιδέα για τη μετάβαση των Ξενία στη νέα εποχή με πρωταγωνιστή το Θεοξένια, το μοναδικό ίσως ξενοδοχείο της σειράς των Ξενία που διατηρεί την αρχική του ολιστική σχεδίαση σε όλα τα επίπεδα.

Ιστορικά στοιχεία
Τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ και τα τουριστικά περίπτερα Ξενία είναι έργα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) από τη δεκαετία του '50 και μετά. Στο διάστημα 1950-1958 διευθυντής της τεχνικής υπηρεσία του ΕΟΤ διετέλεσε ο αρχιτέκτων Χαράλαμπος Σφαέλλος, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για την υλοποίηση και την ανέγερση των πρώτων Ξενία (Καστοριά, Αργοστόλι, Θάσος, Κέρκυρα, Τσαγκαράδας και Υπάτης). Το Ξενία Δελφών, Πορταριάς, Σπάρτης και Σαμοθράκης μελετήθηκαν αντίστοιχα από τους Δ. Πικιώνη, Κ. Κιτσίκη, Χ. Μπουγάτσο και Κ. Σπανό.  Τη δεκαετία 1957-1967 διευθυντής της υπηρεσίας του ΕΟΤ ήταν ο Άρης Κωνσταντινίδης, που σε συνεργασία με σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής μετέτρεψε την υπηρεσία σε ένα συνεχές εργαστήριο αρχιτεκτονικής, μελετώντας πληθώρα νέων μονάδων.

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική των Ξενία, με τον εκάστοτε αρχιτέκτονα μελετητή να συμμετέχει στην επιλογή του οικοπέδου (η οποία ήταν και η πιο δύσκολη αρχή για τη μελέτη του), την τυποποίηση της κατασκευής και την σαφήνεια στη χρήση των υλικών, συνδιαλεγόταν γόνιμα με την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου, και όλα τα κτίρια βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία με το αντίστοιχο τοπίο, ξεπροβάλλοντας στις τοποθεσίες τους σαν να υπήρχαν πάντοτε σε αυτή τη θέση. Στόχος των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όταν σχεδίαζαν τα νέα κτίρια, ήταν ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι ζει σε ένα μέρος όπου οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι αποτελούσαν μια οργανική ενότητα, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία.

Σήμερα, τα κουφάρια των περισσότερων από αυτά στέκουν ακόμα στις θέσεις τους. Κάποια έχουν δοθεί σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, να έχουν αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα στο πλαίσιο ενός «μετα-μοντέρνου» εκσυγχρονισμού, ενώ τα υπόλοιπα περιμένουν. Στα παραδείγματα που έχουμε από Ξενία που λειτουργούν ακόμα και σήμερα (Πόρου, Βόλου, Πηλίου κ.α) με νέα ιδιοκτησία, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε μια αναντιστοιχία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τις ανακαινίσεις και διαμορφώσεις στους εσωτερικούς χώρους.  Έτσι, το αποτέλεσμα είναι οι όψεις τους -που στην πλειοψηφία τους είναι διατηρητέες- να μη συνάδουν με τις εσωτερικές διαμορφώσεις, δημιουργώντας ένα περίεργο αρχιτεκτονικό υβρίδιο.

Ο Άρης Κωνσταντινίδης σε άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα («Ξενοδοχείων η Ελλάς», του Α.Κ. Αλεξανδρόπουλου) σημειώνει: «Απελπισία και σπαραγμός σε πιάνει να βλέπεις να μαραίνεται ο τόπος, για να ''οργανώσουμε'' μια ''βιομηχανία τουρισμού'' και να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο και άθικτο κι αμόλυντο, ούτε την πιο μικρή γωνιά, ούτε το πιο μικρό τοπίο και μνημείο. Και για ν' ανοίξουμε όλες τις αγκαλιές μας σε όλους τους ''τουρίστες'', στα πλήθη που με τον καιρό γίνονται στίφη ορμητικά και αδιάλλακτα».

Συμμετοχές
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες καθώς και σε ιστορικούς και ερευνητές της αρχιτεκτονικής. 

Η οικονομική συμμετοχή είναι €190,00. Στο κόστος της συμμετοχής περιλαμβάνεται η διαμονή με πρωινό, Wifi, Αίθουσα εργαστηρίου και φάκελο συμμετέχοντα καθώς και μια ετήσια Gold συνδρομή στο αρχιτεκτονικό περιοδικό GreekArchitects. 


Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 40 άτομα.

Αιτήσεις συμμετοχής έως 30 Ιουνίου 2016 


Η αίτηση μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης ποσού €60,00 να σταλεί μέχρι 30 Ιουνίου 2016 στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

(εναλλακτικό mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), με τίτλο "Ξένια Φιλοξενία"-όνομα συμμετέχοντα.
Το αποδεικτικό της κατάθεσης του υπολοίπου ποσού των €130,00 να σταλεί μέχρι 31 Αυγούστου 2016.

Βρείτε την αίτηση συμμετοχής (.doc) ΕΔΩ

Βρείτε το αντικείμενο του εργαστηρίου (.pdf) ΕΔΩ

Βρείτε τη σελίδα του εργαστηρίου στο facebook ΕΔΩ
Βρείτε σχετικό άρθρο της Καθημερινής για το εργαστήριο ΕΔΩ

Update 4 Η οργανωτική επιτροπή σας ευχαριστεί για το αυξημένο ενδιαφέρον σας ως προς την εκδήλωση αρχιτεκτονικό εργαστήριο «ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία» και σας ενημερώνει ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Θεωρούμε ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων μπορεί να υπονομεύσει την ποιότητα του εργαστηρίου ως εκπαιδευτική διαδικασία και για το λόγο αυτό η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να κλείσει την διαδιακασία εγγραφών.
Ως εκ τούτου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ήταν η 28η Ιουνίου 2016.

Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι.

Η οργανωτική επιτροπή

Μανώλης Οικονόμου, Κατερίνα Ζησιμοπούλου, Σωτηρία Σωτηροπούλου

 Χρονοδιάγραμμα
10 Μαΐου 2016 : Ανακοίνωση εργαστηρίου.

30 Ιουνίου 2016 : Kατάθεση αίτησης συμμετοχής με την καταβολή €60,00

15 Ιουλίου 2016 : Ανακοίνωση προκαταρκτικού προγράμματος

31 Αυγούστου 2016 : Kατάθεση του υπόλοιπου ποσού €130,00 και κατοχύρωση της θέσης

στο εργαστήριο. 

Αρχές Σεπτεμβρίου 2016 : Ανακοίνωση αναλυτικού προγράμματος

8 - 14 Οκτωβρίου 2016 : Διάρκεια Εργαστηρίου 

Στο πλαίσιο του επταήμερου εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις σχετικά με το θέμα του εργαστηρίου από διδάσκοντες αρχιτεκτονικής των πολυτεχνικών σχολών, ιστορικούς της αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονες πεδίου. Τις ομάδες εργασίας θα υποστηρίζουν σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι παρακάτω καθηγητές: 

Ελένη Αμερικάνου
Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ
Πάνος Εξαρχόπουλος
Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Επίκ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ
Μανώλης Ηλιάκης
Αρχιτέκτονας-Spatial designer, MA Architecture & Spatial Culture/Middlesex University, Aufbaustudium/Hochschule für Kunst und Design Halle+Bauhaus Kolleg, Καθηγητής στη Σχολή Βακαλό art & design 
Ελισάβετ Χρυσοχοΐδη
Αρχιτέκτων ΕΜΠ, PhD, MS Columbia University NY, Καθηγήτρια στη Σχολή Βακαλό art & design

 Αρχιτεκτονικό Εργαστήριο : ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία. Τα Ξενία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού τουρισμού
Τόπος : Ξενία Ανδρίτσαινας (Θεοξένια), Ανδρίτσαινα Ηλείας 
Διάρκεια : 7 ημέρες, 08-14/10/2016
#XENIAfiloxenia #xenia #andritsaina #greekarchitects 

Το αρχιτεκτονικό εργαστήριο οργανώνεται από το αρχιτεκτονικό περιοδικό GreekArchitects.gr 
σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Θεοξένια (Ξενία Ανδρίτσαινας).
Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής
και υποστηρίζεται από την Σχολή Βακαλό Art & Design και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 
Μέγας χορηγός του εργαστηρίου είναι η KNAUF


Υπεύθυνοι εργαστηρίου : Μανώλης Οικονόμου, Κατερίνα Ζησιμοπούλου, Σωτηρία Σωτηροπούλου
Στοιχεία επικοινωνίας : Μανώλης Οικονόμου, αρχισυντάκτης GreekArchitects.gr και GRATV.gr, τηλ.: 6944 258652, 210 3636631, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (greekarchitects.gr)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35