Πότε… πικραίνονται πολύ οι χρήστες του Facebook;


Πρόσφατα σε διέγραψαν δύο άτομα από φίλο/η στο Facebook...

Νιώθεις χειρότερα από το να μην σου είχαν απαντήσει σε ένα e-mail ή σε ένα τηλεφώνημά σου. Σε κάθε περίπτωση αναρωτιέσαι τι έφταιξε.


Αν επρόκειτο για φίλους στην πραγματική ζωή, θα είχες ένα σωρό ενθύμια από τη σχέση σας, που θα σε έκαναν να πονάς: κοινές φωτογραφίες από μια εκδρομή, το στέκι που συχνάζατε. Στην ηλεκτρονική ζωή όμως η απόρριψη πονάει το ίδιο;

Στον on-line κόσμο, στον οποίο απουσιάζει η δυνατότητα του κατά πρόσωπο διαλόγου, φαίνεται ότι αν κάποιος θέλει πραγματικά να σε πληγώσει, μπορεί να το κάνει με μια κίνηση του ποντικιού. Αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο αν εσύ τα παίρνεις όλα κατάκαρδα, παρανοείς την πραγματική έννοια της λέξης «φίλος» και δίνεις σημασία  στις αντιφατικές διαθέσεις κάθε χρήστη.

Οι συνέπειες του Delete

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν την ιδανική υποδομή για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και δημιουργία νέων επαφών. Όμως αυτό το ευχάριστο κλίμα εικονικής φιλίας αντιστρέφεται, όταν κάποιος αποφασίσει να πατήσει το μαγικό πλήκτρο που λέγεται Delete για να διαγράψει μια επαφή του. Οι διαγραμμένοι βιώνουν τότε ιδιαίτερα αρνητικά αισθήματα απόρριψης, όπως ισχυρίζεται ο ερευνητής ψυχολογίας Robert Tokunaga από το Πανεπιστήμιο της Arizona. Η κατάργηση ενός δεσμού φιλίας στο Facebook (που γίνεται πανεύκολα και αβασάνιστα με ένα κλικ του ποντικιού) αλλά και η άρνηση αποδοχής ενός αιτήματος φιλίας αποτελούν βασικές αιτίες που μπορούν να πληγώσουν τον χρήστη, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα του Αμερικανού επιστήμονα.

Οι πιο πικρές ηλεκτρονικές εμπειρίες

Τα ευρήματα του Tokunaga αποκαλύπτουν ποιες είναι οι δύο πιο συνηθισμένες πικρές εμπειρίες που βιώνουν καθημερινά οι χρήστες του Facebook:

Η απόρριψη ή η αγνόηση αιτήματος φιλίας: Αυτό κάνει τον χρήστη να είναι ανήσυχος, αμήχανος και να αναρωτιέται τι συμβαίνει, γιατί απλώς κανείς στο διαδίκτυο δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει εξηγήσεις για όσα κάνει ή δεν κάνει.

Η διαγραφή σχολίων ενός χρήστη από τον τοίχο ή το προφίλ κάποιου «φίλου» του, χωρίς προειδοποίηση: Ο χρήστης αισθάνεται ότι ο φίλος του απαξιώνει τις απόψεις του, χωρίς να του δίνει εξηγήσεις.


[Φωτό: © Depositphotos.com] - bimag



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35