Η Πόπη Αρωνιάδα, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Πόπη, μια γυναίκα που έχει δώσει τις μάχες της στη ζωή, έχοντας οδηγό της την αισιοδοξία, μας διδάσκει...

ηθική και το πώς να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του μυαλού μας αμείλικτα…



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Τα παιδικά χρόνια είναι καθοριστικά για την εξέλιξη και την πορεία του ανθρώπου. Τα δικά μου ήταν σκληρά από κάθε άποψη, επομένως το μόνο που μπορώ να πω πως μου λείπει, είναι η αθωότητα.


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Ο δράκος. Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια που έχουν δράκους. Έδινε την δυνατότητα στον πρίγκιπα να παλέψει για να κερδίσει την όμορφη.


Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Το έχω κάνει αρκετές φορές στην πορεία της ζωής μου και δεν το μετανιώνω. Το να μπορείς να συγχωρείς είναι μεγαλειώδες, γιατί σου διώχνει ένα βάρος απ’ την ψυχή. 


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Το πάθος. Ότι κάνω και ότι βιώνω είναι στο μέγιστο βαθμό. Ζω το κάθε τι έντονα, τα καλά και τα άσχημα.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η έλλειψη υπομονής. Με αποτέλεσμα να με τσακίζει η αργοπορία, ειδικά των προγραμματισμένων πραγμάτων.


Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Τις περισσότερες φορές τη μοίρα τη φτιάχνουμε μόνοι μας. Πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου, σαν πρωτεύουσα δύναμη. Όμως, αλήθεια είναι ότι  προκύπτουν καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και  τις αποδίδουμε στη μοίρα. Τότε χαμογελάω και πιστεύω (τεχνικά) έντονα, ότι όλα θα πάνε καλά και το αύριο θα είναι καλύτερο και είναι.

  
Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Έντονα και κυρίως με πράξεις! Οι άνθρωποι που αγαπώ, δεν έχουν καμιά αμφιβολία, το εισπράττουν με χίλιους τρόπους!


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Αυτή η λέξη οδηγεί πλέον τη ζωή μου. Όταν έχεις μυρίσει το χνώτο του θανάτου, δεν μπορεί να κυριαρχεί τίποτα άλλο!

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Μετά από μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, μου δόθηκε η δυνατότητα πλέον να μη δουλεύω, παίρνοντας μια μικρή σύνταξη, έχω όλο το χρόνο να αφοσιωθώ στον μεγάλο έρωτα της ζωής μου, που είναι το γράψιμο. Μελετάω και γράφω κάθε μέρα. Γράφω κυρίως ποίηση. Αποπειράθηκα να γράψω και τελειώνω ένα πεζό, που έχω στόχο να κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. 


Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Δεν μπορεί να μου κλέψει κανείς τίποτα απ’ την ψυχή μου, είναι απόλυτα ελεγχόμενος χώρος…


Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Πολλές είναι οι ελληνικές ταινίες που μπορώ να δω ακόμα, παρότι τις έχουμε δει άπειρες φορές. Αυτή που μπορεί ακόμα να με κάνει να γελάσω είναι η Παριζιάνα με το αθάνατο, Σούζυ τρως!!!


Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω καμία σχέση με γούρια, δεν πιστεύω σ’ αυτά. Αυτό που υπάρχει πάντα στο πορτοφόλι μου είναι η φωτογραφία της κόρης μου. Αυτή δεν την αποχωρίζομαι ποτέ.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν. Θεωρώ ότι είναι θεμέλιος λίθος μιας ηθικής.


Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Θα συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο του διαμορφωτή της κοινωνίας, γιατί αυτό τους επιτρέπουμε να κάνουν.


Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Και για τους δύο λόγους. Αλλά κυρίως από ανικανότητα και από άγνοια,  για το πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι τέχνες στην κοινωνία και κατ’ επέκταση από αδιαφορία, έχει άλλες προτεραιότητες…


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Γιατί δεν έμαθε ποτέ να παίρνει τη ζωή στα χέρια του. Δεν βοήθησε σ’ αυτό η παιδία. Οργανωμένο το έγκλημα,  γιατί είναι πιο εύκολο να διαχειρίζονται άβουλους και απαίδευτους ανθρώπους. Διαμορφώθηκαν με αυτό τον τρόπο ολόκληρες γενιές, ώστε κάποια πράγματα να γίνουν κατεστημένα και να αναπαράγονται από γονείς σε παιδιά. Η βόλεψή μας, ο εαυτός μας, η πελατειακές σχέσεις. Αυτά υπερισχύουν με τα γνωστά αποτελέσματα. Ελπίζω πολύ στις νέες γενιές, ν’ αντιδράσουν γιατί το λούζονται εξαιτίας μας.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Να υπάρχει ισόβια, σκληρή καταδίκη για τους παιδεραστές.


Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Τον άνθρωπο! Γιατί μπορεί  να χρησιμοποιήσει  τη δύναμη του μυαλού αμείλικτα.


Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Αετός!!

Πιστεύετε στα όνειρα; Ναι, η αλήθεια είναι ότι μ’ επηρεάζουν αρκετά. Ειδικά όταν έχεις σε λειτουργία  μια έντονη διαίσθηση.


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Αυτό που έλεγα και στο δικό μου παιδί. Ν’ αγαπά, να πιστεύει και να σέβεται τον εαυτό του.




Η Πόπη Αρωνιάδα γεννήθηκε στο Λημέρι Ευρυτανίας το 1961. Ζει από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας στην Αθήνα, μέχρι σήμερα. Σπούδασε λογιστικά για βιοποριστικούς λόγους, όμως την κέρδισε ολοκληρωτικά  η αγάπη της για την ψυχολογία και την ποίηση, που ασχολήθηκε εντατικά για πολλά χρόνια. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο χώρο των ΜΜΕ.

Η πρώτη της επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους ήταν  1985, όταν έγινε μέλος της ΠΕΠΑ, έλαβε μέρος και διάκριση σε διαγωνισμό της. Είναι ενεργό μέλος της  Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει διακριθεί το  έτος 2013 και 2014 στους Δελφούς στους αντίστοιχους διαγωνισμούς ποίησης της ΠΕΛ, πήρε «το βραβείο του Αισχύλου» στο Δ’ παγκόσμιο διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.

Τον ίδιο χρόνο ήρθε και το 3ο βραβείο από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό «Σικελιανά» και το 2ο βραβείο από το διαγωνισμό του περιοδικού «Κελαινώ».Ποιήματά της δημοσιεύονται στα περιοδικά «Εύλογον», «Πνευματική Ζωή» και στην επιθεώρηση λόγου και τέχνης «Υφος».Η μεγαλύτερη έως τώρα κατάκτηση της, είναι το 2ο βραβείο στον 30o Παγκόσμιο Διαγωνισμό ποίησης Premio Nosside 2014 στο Reggio Calabria της Ιταλίας.

Έχει εκδώσει  τρία  βιβλία,  η πρώτη της συλλογή «Μυσταγωγία»  το 2013 και η δεύτερη το 2014 «Στεναγμοί Ανατολής» συλλογή από Χαϊκού. Το 2015 βγήκε η μεγάλη ποιητική της συλλογή «Ιστοί βαθιάς αλήθειας» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Υπό έκδοση βρίσκεται κι ένα μυθιστόρημά της.

Συνεχίζει να υπηρετεί το χώρο της λογοτεχνίας με πάθος, καθώς η συγγραφή αποτελεί τη μεγάλη της αγάπη.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35