Η Μαίρη Παναγιώτου, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Η Μαίρη ανήκει στην γενιά εκείνων των ανθρώπων που γαλουχήθηκαν μέσα στους πολλούς εκσυγχρονισμούς και τις δήθεν αναπτυξιακές ιδέες της μεταπολεμικής περιόδου…

και που μοιραία αναγκάστηκε να κινείτε ανάμεσα στο ψέμα και την υπερβολή, όσο και αν η ίδια προσπαθούσε να διδάξει πολιτισμό μέσα από τη γραφή της…  


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η αθωότητα της ματιάς των φίλων μου.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Οι καλοί στα κλασικά του Αισώπου. Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Με χαρά εάν καταλάβαινε το λάθος του ή για να καταλάβει το λάθος του. Κανείς δεν δήλωσε Θεός, όλοι δικαιούμαστε μια δεύτερη ευκαιρία.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Θείο δώρο θεωρώ το ταλέντο μου να γράφω ψυχαγωγώντας για τους συνανθρώπους μου.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Γεγονός είναι ότι λέω απροκάλυπτα την αλήθεια.

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Την μοίρα μου προσπαθώ να την φτιάξω μόνη κι επομένως δεν έχω ανάγκη να την καλοπιάσω.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με την προσφορά μου, όπου κι όταν χρειάζεται.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Αισιοδοξώ σε μόνιμη βάση, έλκοντας θετική ενέργεια απ' το σύμπαν.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;Ξεκίνησα ένα νέο πόνημα και περιμένω να μου ψιθυρίσουν οι ήρωές μου τις ιστορίες τους.  

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Χμ, μακάρι να μου έκλεβαν το προτέρημα της εμπιστοσύνης που έχω προς τους ανθρώπους και να την μοιραστούν μεταξύ τους οι κλέφτες.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω γούρι. Με την ''Ασκητική'' του Νίκου Καζαντζάκη την βγάλω στις μαύρες μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Εγώ είμαι εδώ.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Με κρίση! Πιθανόν όμως, ο πάτος που πιάνουν μερικά εκ των ΜΜΕ, να γίνει η αφορμή της στροφής τους προς την ποιότητα. Να λυτρωθούν οι ίδιοι και να λυτρώσουν κι εμάς απ' τα σκουπίδια τους.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Σαφώς ισχύουν και τα δύο κατά περίπτωση. Η τέχνη ευαγγελίζεται την Αλήθεια κι αυτή ή πονάει, ή δεν υποφέρεται απ' την εξουσία.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Ο ωχαδερφισμός που τον συνήθισαν από παλιά για να τον ελέγχουν.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Φοβάμαι να αδικήσω ανθρώπους γι' αυτό δεν θα επιθυμούσα ποτέ να γίνω νομοθέτης.  

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Την κουτοπονηριά τους.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Η κατσικούλα στο έργο ''Η Παναγία των Παρισίων''

Πιστεύετε στα όνειρα; Ναι κατά περίπτωση. Όταν αγωνιώ για κάτι, το θυμικό μου στέλνει την λύση.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Θα του έδινα μερικές πιθανές λύσεις για να διαλέξει. Μέσα απ' τα λάθη του, θα μάθαινε.




Η Μαίρη Παναγιώτου έχει γεννηθεί στο χωριό Άγναντη Φθιώτιδος, στις 12 Απρίλη 1950. Έχει εργασθεί δεκαπέντε χρόνια ως δασκάλα των Αγγλικών και ασχολείται με την Αρχαία Κλασική Γραμματεία και Φιλοσοφία.

Ανήκει στην γενιά που γαλουχήθηκε μέσα στους πολλούς εκσυγχρονισμούς της μεταπολεμικής περιόδου οι οποίοι οδήγησαν με γρήγορους ρυθμούς την κοινωνία σε καταναλωτική.

Πιστεύει ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι να αφήνει πίσω του έργο για να αποπληρώνει το επίγειο ταξίδι του και να μένει κληρονομιά στους απογόνους. Αισθάνεται ευγνώμων που ζει στις απαρχές της τρίτης χιλιετίας και ελπίζει στην τελειοποίησή της ως υποψιασμένη πολίτης.

Τίτλοι βιβλίων της: ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Φωτεινή, όπως φως.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35