Τι είναι τα IOU τύπου Καλιφόρνιας… ως παράλληλο νόμισμα!!!


Τι είναι όμως τα λεγόμενα IOU (Ι Owe You - Σου χρωστάω). Τα περίφημα IOU είναι επιταγές που μοιάζουν με τις συνηθισμένες, με εξαίρεση ότι στην άκρη γράφουν τις λέξεις «ονομαστική εγγύηση». Οι εν λόγω επιταγές...

έχουν επιτόκιο 3,75%, το οποίο οι κάτοχοί τους θα πληρώνονταν αν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.


Η Καλιφόρνια, που θεωρείται η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν λογιστεί ως ανεξάρτητο κράτος, βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων. Ο τότε κυβερνήτης Αρλ. Σβαρτζενέγκερ είχε αρχικά μοιράσει ήδη 91.000 υποσχετικές, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2009 εξέδωσε επιταγές 3 δισ. δολαρίων.


Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονταν προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών, κερδοσκοπώντας με την αγωνία ορισμένων πιστωτών να εξαργυρώσουν εδώ και τώρα τις υποσχετικές του Σβαρτζενέγκερ, για να μην περιμένουν. Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχτηκαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές, αλλά μόνο για λίγες ημέρες… (antinews)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35