Φιλολογικό και θεατρικό αφιέρωμα στην «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη...


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο του Κούβελου στον Πύργο μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη...


στο μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και το σημαντικό φιλοσοφικό του βιβλίο, την «Ασκητική», ένα κείμενο που εκφράζει τη μεταφυσική του πίστη.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση χωρίου από τα ταξιδιωτικά κείμενα του Καζαντζάκη. Η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Πύργου Ξένια Δημητροπούλου διάβασε απόσπασμα, στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία και περιγράφει το θαυμασμό του για το τοπίο και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αφού καλωσόρισε τους φιλολόγους και τους φίλους τους, ανέφερε πως η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς που γιόρταζαν την προηγούμενη μέρα και οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς  συνθήκες  συνεχίζουν να επιτελούν το δύσκολο έργο τους. Τόνισε ιδιαίτερα πως στις μέρες μας οι ανθρωπιστικές σπουδές και ο κλάδος των φιλολόγων βάλλονται από τις ανεπαρκείς και πρόχειρα σχεδιασμένες εκπαιδευτικές πολιτικές και γι’ αυτό το λόγο η βραδιά αυτή αποκτά ξεχωριστό νόημα για το Σύνδεσμο Φιλολόγων.

Ακολούθησαν δυο τραγούδια σχετικά με το στοχασμό της «Ασκητικής» του Καζαντζάκη: το  «Αυτό τον κόσμο τον καλό» και το «Δεν ήταν νησί», ερμηνευμένα άψογα από τους μαθητές Λυκείου Γ. Κορίζη, Γ. Γρηγορόπουλο , Μ.Ξυνή και την καθηγήτρια μουσικής Ε. Μίχου.

Στο κύριο μέρος του αφιερώματος η κ. Χριστίνα Αργυροπούλου, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και συγγραφέας, ανέλυσε εμπεριστατωμένα το στοχασμό του Καζαντζάκη στην «Ασκητική». Με βάση τη δομή του έργου αναφέρθηκε στα 3 χρέη του ανθρώπου και τον τρόπο που-κατά το διανοητή-η ψυχή προσπαθεί να επιτύχει μέσα από 5 στάδια δοκιμασίας την ανώτατη επαφή με το Θεό.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η θεατρική απόδοση της «Ασκητικής» από την ταλαντούχα νεαρή ηθοποιό Μαρίνα Χέλμη, η οποία με το μονόλογό της καθήλωσε το κοινό, που έγινε κοινωνός της φιλοσοφικής αναζήτησης του Καζαντζάκη.




Στο τέλος της εκδήλωσης ο συντονιστής της και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γιώργος Αγγελόπουλος ευχαρίστησε τους συντελεστές του αφιερώματος για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του αλλά και τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για τη θερμότατη ανταπόκρισή τους.   



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35