Κορωνοϊός: Σε ποιους είναι πιθανή η μετάδοση μέσω φαγητού

Κορωνοϊός: Σε ποιους είναι πιθανή η μετάδοση μέσω φαγητού

Πέρασε περισσότερο από ένα χρόνος από τότε που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στον κόσμο, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πλέον το πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα σταγονίδια και τα αερολύματα που δημιουργούνται όταν κάποιος ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται μέσω του αέρα και εισέρχονται στους ανώτερους αεραγωγούς άλλων ανθρώπων. Ο κορωνοϊός εισέρχεται μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών και αρχίζει να εξαπλώνεται στα τοπικά κύτταρα. Τελικά, φτάνει στους πνεύμονες, όπου και προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστώνται μάσκες προσώπου, κοινωνική απόσταση, πλύσιμο χεριών και σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μόλυνσης αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, αν και τα σταγονίδια και τα αερολύματα είναι οι κύριοι παράγοντες μόλυνσης.

Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis υποθέτουν ότι ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με έναν ασυνήθιστο τρόπο: Τρώγοντας!

Κορωνοϊός: Το υποκείμενο νόσημα που κάνει πιθανή την μετάδοση μέσω του φαγητού

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, μάθαμε ότι με το φαγητό δεν κολλάς COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 συνδέεται με τους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων στην μύτη και στους πνεύμονες, αλλά όχι στον πεπτικό σωλήνα. Το στομαχικό οξύ μπορεί να καταστρέψει σωματίδια που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα. Το μαγείρεμα των τροφίμων καταστρέφει επίσης τον ιό.

Οι ειδικοί της υγείας συνέστησαν εξαρχής στους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους συχνά, όταν χειρίζονται είδη διατροφής που έφεραν στο σπίτι, προτού προετοιμάσουν ένα γεύμα.

Έτσι, τους επόμενους μήνες, οι υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Π.Ο.Υ., τόνισαν ότι η μετάδοση μέσω συσκευασίας τροφίμων είναι πρακτικά απίθανη.

Οι ερευνητές στο St. Louis ανακάλυψαν κάτι που δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό. Μελέτησαν ασθενείς που πάσχουν από μια νόσο που ονομάζεται Barrett (Barrett’s esophagus). Αυτοί οι ασθενείς αναπτύσσουν οισοφαγικά κύτταρα, που μπορούν να συνδεθούν με τον νέο κορωνοϊό.

Η γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον οισοφάγο, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων των κυττάρων που αρχίζουν να μοιάζουν με τα εντερικά κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα έχουν υποδοχείς τύπου ACE2, οπότε ο κορωνοϊός θα μπορούσε να συνδεθεί σε αυτά καθώς διέρχεται από τον οισοφάγο.

“Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι τα άτομα με νόσο Barrett έχουν υψηλότερα ποσοστά COVID-19, ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μέρος του λόγου είναι επειδή αυτό δεν έχει μελετηθεί επισταμένως”, δήλωσε ο δρ. Jason C. Mills του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Τώρα που έχουμε αποδείξει αυτήν τη σύνδεση, ίσως αξίζει να κοιτάξουμε και να δούμε εάν τα άτομα με Barrett έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης COVID-19″.

ΠΗΓΗ: https://www.aftodioikisi.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35