Έρχονται τα φαγώσιμα εμβόλια…

Έρχονται τα φαγώσιμα εμβόλια…

Επανάσταση στον τομέα των εμβολίων θέλουν να φέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ. Προσπαθούν να εισάγουν την μέθοδο εμβολιασμού mRNA σε φαγώσιμα φυτά. Στόχος τους είναι να καταφέρουν να καλλιεργήσουν λαχανικά που θα μπορούν να εμβολιάσουν όσους τα καταναλώσουν.

Με απλά λόγια θα εμβολιάζεται κάποιος απλά τρώγοντας μια σαλάτα. Αν οι ερευνητές τα καταφέρουν τα οφέλη θα είναι πολλαπλά αφού θα μπορούν να εμβολιάζονται όχι μόνο όσοι δεν το κάνουν επειδή φοβούνται τις βελόνες αλλά επίσης η μεταφορά αυτών των φυτικών εμβολίων θα είναι πιο απλή και πολύ χαμηλότερου κόστους από τα σημερινά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές χωρίς χρονικούς και τεχνικούς περιορισμούς (π.χ διατήρηση σε συνθήκες κατάψυξης) και άρα κινδύνους να υποστούν οποιαδήποτε αλλοίωση.

Επίσης το κόστος αυτής της μεθόδου εμβολιασμού θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις υπάρχουσες. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται εύκολα και γρήγορα πληθυσμοί που για γεωγραφικούς ή/και οικονομικούς λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

«Η μέθοδος αυτή θα έχει τεράστια επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Ιδεατά ένα φυτό θα παράγει ικανά ποσοστά mRNA για να εμβολιαστεί επαρκώς ένας άνθρωπος. Δοκιμάζουμε αυτή την προσέγγιση στο σπανάκι και το μαρούλι. Αν τα καταφέρουμε θα μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει το εμβόλιο του στην αυλή ή τον κήπο του ενώ φυσικά θα μπορεί κάποιος αγρότης να καλλιεργήσει μεγάλες εκτάσεις» αναφέρει ο Χουάν Πάμπλο Ζιράλντο καθηγητής του Τμήματος Βοτανικών και Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χλωροπλάστες των κυττάρων ενός φυτού μπορούν να μεταφέρουν γονίδια που δεν ανήκουν σε αυτό και γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν τον δίαυλο μεταφοράς διαφόρων ουσιών που δεν ανήκουν στο φυτό σε όποιον το καταναλώσει. Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35