Νέα στέγη για φιλοξενία ανήλικων παιδιών…

Νέα στέγη για φιλοξενία ανήλικων παιδιών…

Αφορά όσα, έχοντας απομακρυνθεί μέσω εισαγγελικής παρέμβασης από τις οικογένειές τους ή εγκαταλειφθεί από τους βιολογικούς γονείς τους, φιλοξενούνται στα νοσοκομεία μέχρι νεωτέρας.

Όσοι έχουν βρεθεί στα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει την ύπαρξη ορισμένων παιδιών, που δεν είναι άρρωστα ούτε συνοδοί, θυμίζουν θαμώνες, γνωρίζουν τα κατατόπια της κάθε κλινικής και οι εργαζόμενοι τα χαιρετούν με το μικρό τους όνομα.

Πρόκειται για παιδιά, που έχοντας απομακρυνθεί μέσω εισαγγελικής παρέμβασης από τις οικογένειές τους ή εγκαταλειφθεί από τους βιολογικούς τους γονείς, φιλοξενούνται στα νοσοκομεία μέχρι νεωτέρας. Η παραμονή τους τυπικά είναι περιορισμένης διάρκειας, ωστόσο ουκ ολίγες φορές κάποια παιδιά «σκαλώνουν» σε αυτό το στάδιο για χρόνια.

«Μπορεί να είναι από νεογέννητα έως και έφηβοι δεκαέξι ετών και τη φροντίδα τους έχουν επιφορτιστεί οι νοσηλευτές, αλλά και πολλοί σταθεροί εθελοντές», εξηγεί στην «Κ» η Μαρίζα Οικονόμου, διοικήτρια της περιφέρειας 2470 του Ρόταρυ, το οποίο από τον Σεπτέμβριο ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανατρέψει την εν λόγω δυσάρεστη και πλήρως δυσλειτουργική πραγματικότητα για δεκάδες παιδιά. «Οι ανήλικοι παραμένουν στα νοσοκομεία έως ότου τα αναλάβει μια ανάδοχη οικογένεια ή κάποιος άλλος φορέας», διευκρινίζει η ίδια, μεταφέροντάς μας την εμπειρία της ως υποδιοικήτρια της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής. «Ο χρόνος παραμονής κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις μήνες, όμως τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενδέχεται να μείνουν πολύ παραπάνω, ακόμα και χρόνια», προσθέτει.

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο εισαγγελέας να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση, δεδομένου ότι το συμφέρον του παιδιού είναι πάντοτε να παραμείνει στους κόλπους της οικογένειας, εάν βέβαια έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του – όπως π.χ. φυλάκιση ή νοσηλεία του γονέα. Ωστόσο, για τα παιδιά οι μήνες αυτοί στους θαλάμους των νοσοκομείων, όχι μόνον είναι αντιπαραγωγικοί, αλλά μπορούν να αποβούν και επιζήμιοι για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Διαβάστε τη συνέχεια:

https://www.kathimerini.gr/society/561582385/nea-stegi-gia-filoxenia-anilikon-paidion/

 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35