Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη: Ποια «χαράτσια» θα πληρώσουν οι δημότες

Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη: Ποια «χαράτσια» θα πληρώσουν οι δημότες

Αυξήσεις σε δημοτικά –και ειδικότερα σε ανταποδοτικά- τέλη καλούνται να πληρώσουν οι δημότες της χώρας από την έναρξη του 2022. Οι αυξήσεις είναι δύο επιπέδων και αφορούν αφενός μεν  τα τέλη καθαριότητας, αφετέρου δε τον ηλεκτροφωτισμό των πόλεων.

Παρά τις επισημάνσεις των δημάρχων προς την κυβέρνηση για το μεγάλο κόστος που θα πλήξει τον ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των Δήμων, και βεβαίως και των δημοτών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε σχετικές προτάσεις για αναβολή των επιβαρύνσεων ή άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Αρχικά, από 1ης Ιανουαρίου 2022 θεσπίστηκε το (νέο) τέλος ταφής, του «νόμου Σκρέκα» (νόμος του υπουργού Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι). Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο 4819/2021 (άρθρο 38) η ταφή κάθε τόνου αστικών απορριμμάτων (ή υπολειμμάτων από Κέντρα Ανακύκλωσης και Μονάδες Επεξεργασίας) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής από 1/1/2022 θα κοστίζει επιπλέον 20 ευρώ.

Το τέλος ταφής θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι τις 1/1/2027 οπότε θα φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο. Για παράδειγμα, στην Αττική όπου σήμερα κάθε τόνος θάβεται με περίπου 60 ευρώ/τόνο, το κόστος αυξάνεται σήμερα κατά 1/3 και σχεδόν θα διπλασιαστεί σε βάθος εξαετίας. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35