Πώς θα βάλεις τα οικονομικά σου σε τάξη; Ο Κανόνας 50/30/20 ίσως σε βοηθήσει…

Πώς θα βάλεις τα οικονομικά σου σε τάξη; Ο Κανόνας 50/30/20 ίσως σε βοηθήσει…

Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν τον Κανόνα 50/30/20, άλλοι πιθανόν να τον ακούν για πρώτη φορά. Ωστόσο παγκοσμίως θεωρείται ένας από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών κάθε ανθρώπου που έχει ένα μηνιαίο εισόδημα.

Είναι γεγονός πως η διαχείριση των οικονομικών και, κυρίως, ο καθορισμός του μηνιαίου προϋπολογισμού δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση για κάθε νοικοκυριό. Αν σε κυριεύει κι εσένα το άγχος κάθε φορά που έρχεται η ώρα να πληρώσεις έναν λογαριασμό ή πιστεύεις ότι θα έπρεπε να εξοικονομείς περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, τότε ο κανόνας 50-30-20 μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Φτάνει να ακολουθήσεις πιστά 3 απλά βήματα.

Το πρώτο πράγμα που καλείσαι να κάνεις είναι να χωρίσεις το εισόδημά σου σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Ανάγκες

Επιθυμίες

Αποταμιεύσεις και επενδύσεις

Τακτοποίηση σε 3 βήματα:

Το 50% του μισθού σου κατανάλωσέ το σε πράγματα που χρειάζεσαι.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα βασικά μηνιαία έξοδα όπως, για παράδειγμα, το σούπερ μάρκετ, οι λογαριασμοί, το ενοίκιο, οι ασφάλειες, οι αποπληρωμές χρεών, πιστωτικών καρτών, δανείων και τα έξοδα αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση που για τα βασικά μηνιαία έξοδα απαιτείται περισσότερο από το μισό του εισοδήματός σου, τότε ίσως χρειαστεί να μειώσεις κάποια από αυτά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ίσως χρειαστεί να αυξήσεις το ποσοστό για τις ανάγκες σου περιορίζοντας κάποιες από τις επιθυμίες σου.

Το 30% του μισθού σου μπορείς να το αξιοποιήσεις για τις επιθυμίες σου.

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει οτιδήποτε δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία βασικά μηνιαία έξοδα, όπως ταξίδια, συνδρομές, ψώνια και διασκέδαση.

Τέλος, το 20% του μισθού σου θα πρέπει να προορίζεται για αποταμιεύσεις και επενδύσεις.

Σε αυτό το στάδιο καλείσαι να δώσεις έμφαση στη μηνιαία εξοικονόμηση χρημάτων. Αρχικά, δημιούργησε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια άρχισε να σκέφτεσαι τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Για το ταμείο ανάγκης, οι ειδικοί συνιστούν να έχεις στην άκρη τόσα χρήματα όσα θα σου χρειάζονταν για να καλύψεις τα έξοδα διαβίωσης τριών έως έξι μηνών.

Φυσικά δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων μας, όμως ο κανόνας 50-30-20 μπορεί να θεωρηθεί πράγματι μια πολύ καλή αφετηρία για να ξεκινήσεις, ιδιαίτερα εάν είσαι νέα/ος στον χώρο του προϋπολογισμού και προβληματίζεσαι για το πώς μπορείς να αξιοποιείς σωστά το μηνιαίο εισόδημά σου.

Πηγή: https://poiostigiati.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35