Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρία Αιθέρια Έλαια και Πείτε Αντίο στο Άγχος και την Κατάθλιψη (+ άλλα 12!)

Χρησιμοποιήστε αυτά τα τρία Αιθέρια Έλαια και Πείτε Αντίο στο Άγχος και την Κατάθλιψη (+ άλλα 12!)

Η κατάθλιψη είναι η από τις συχνότερες παθήσεις στο σύγχρονο κόσμο (1) και το 80% των ατόμων που πάσχουν δεν λαμβάνουν σωστή θεραπεία (2).

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μπορέσουν οι ασθενείς αυτοί να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους είναι η αρωματοθεραπεία μέσα από τη χρήση αιθέριων ελαίων. Άλλωστε υπάρχουν πάνω από 6.000 μελέτες σχετικά με τα οφέλη των αιθέριων ελαίων για την υγεία μας (3).

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία συνήθως εκχυλίζονται από διάφορα μέρη του φυτού και στη συνέχεια γίνονται απόσταγμα. Τα συμπυκνωμένα έλαια μπορούν να ληφθούν με εισπνοή άμεσα ή έμμεσα ή να εφαρμοστούν απ’ ευθείας στο δέρμα με μασάζ, λοσιόν ή άλατα μπάνιου (4) .

Σύμφωνα με έρευνες, η αρωματοθεραπεία τονώνει τους υποδοχείς όσφρησης στη μύτη, οι οποίοι στη συνέχεια στέλνουν μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος, στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα βασικά συναισθήματα (όπως ο θυμός και ο φόβος) και τη μνήμη (5).

Ορισμένες μυρωδιές ξυπνούν θετικές μνήμες και προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, η ανοσμία-πλήρης απώλεια της αίσθησης της όσφρησης –  συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη (6). Επίσης, τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη εμφανίζουν συχνά μειωμένη ευαισθησία στις οσμές (7).

Τρία Αιθέρια Έλαια για το Άγχος.

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά προκαλούν εξάρτηση, επιδείνωση των συμπτωμάτων καθώς και άλλες αρνητικές παρενέργειες. Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια κατά του άγχους δεν έχουν παρενέργειες στα περισσότερα άτομα (εκτός από τα συμπτώματα αλλεργίας). Εάν δεν έχετε διάχυτη, μπορείτε να καταναλώσετε τα παρακάτω βότανα ως ρόφημα για να έχετε παρόμοια οφέλη!

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια κατά του άγχους. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε είδη προσωπικής φροντίδας όπως σαπούνια, λοσιόν, προϊόντα μπάνιου και έλαια μασάζ λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων της.

Η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι έχει αγχολυτική, αντικαταθλιπτική, σταθεροποιητική διάθεση, ηρεμιστικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης ως αναλγητικό και καταπολεμά το τρέμουλο (8).

Σύμφωνα με μελέτες η  αρωματοθεραπεία με λεβάντα βοηθά πολύ στη μείωση του άγχους (9). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το είδους του αιθέριου ελαίου λεβάντας που προμηθευτήκατε: Το Lavender L.Angustifoliaa είναι το είδος λεβάντας για χαλάρωση, ενώ το Lavandula X intermedia είναι διεγερτικό.

Περγαμόντο

Το περγαμόντο είναι μια ποικιλία εσπεριδοειδών που αναπτύσσεται κυρίως στην Ιταλία. Ο καρπός είναι πολύ πικρός, αλλά η φλούδα χρησιμοποιείται για το περγαμόντο, βασικό συστατικό που δίνει στο τσάι Earl Grey τη ξεχωριστή του γεύση. Σύμφωνα με μελέτες το αιθέριο έλαιο περγαμόντου μειώνει την υπέρταση και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (10). Επίσης οι ερευνητές λένε ότι οι ιδιότητές του είναι τόσο ισχυρές όσο και η διαζεπάμη (11).

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα βασικά βότανα της ευρωπαϊκής κουζίνας. Όχι μόνο έχει υπέροχη, ξυλώδη γεύση και οσμή, αλλά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με μελέτες το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου S. Sclarea μπορεί να είναι χρήσιμο – περισσότερο από τη λεβάντα Lavandula angustifolia [Mill.] – στη μείωση του στρες  (12). Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να βρεθεί στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά μπορείτε εύκολα να το παραγγείλετε από το διαδίκτυο ή να φτιάξετε το δικό σας φυτό και να τρίψετε τα φύλλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας για να απελευθερώσετε το λάδι τους.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35