Δύσκολα το αναγνωρίζει κάποιος: Το σύμπτωμα που δίνει το έμφραγμα 1 μήνα πριν την εμφάνιση του

Δύσκολα το αναγνωρίζει κάποιος: Το σύμπτωμα που δίνει το έμφραγμα 1 μήνα πριν την εμφάνιση του

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την αιφνίδια απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας η οποία προκαλείται από την ταχεία δημιουργία θρόμβου πάνω σε μία αθηρωματική πλάκα που προϋπάρχει. Η κατάργηση της στεφανιαίας κυκλοφορίας στο τμήμα του μυοκαρδίου που άρδευε η φραγμένη αρτηρία, καταλήγει σε διάστημα λίγων ωρών στη νέκρωση τμήματος  του καρδιακού μυ.

Το έμφραγμα αποτελεί φόβο αρκετών ανθρώπων αλλά δεν έρχεται ξαφνικά αφού δίνει συμπτώματα. Ενα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο πόνος στο στήθος ένα μήνα πριν: Εκδηλώνεται με διαφορετική μορφή και ένταση σε άνδρες και γυναίκες. Για τους άνδρες αποτελεί το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα ενός επικείμενου εμφράγματος και δεν πρέπει να αγνοείται. Στον αντίποδα, επηρεάζει μόνο το 30% των γυναικών. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εκτείνεται στο ένα ή και τα δύο χέρια (πιο συχνά στον αριστερό βραχίονα, στην κάτω γνάθο, στο λαιμό, στους ώμους ή στο στομάχι. Μπορεί να είναι μόνιμος ή προσωρινός.

Επίσης η δύσπνοια και το λαχάνιασμα είναι ένα από τα συμπτώματα του εμφράγματος που εμφανίζεται ακόμα και έξι μήνες πριν το έμφραγμα, ενώ η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού και είναι συχνότερο στις γυναίκες. Η ασυνήθιστη ή υπερβολική εφίδρωση αποτελεί επίσης πρώιμο σύμπτωμα εμφράγματος και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35