Πάτρα, η πόλη του Άγιου Ανδρέα, η γενέτειρα του Κωστή Παλαμά, η πόλη του «πολιτισμού»

Πάτρα, η πόλη του Άγιου Ανδρέα, η γενέτειρα του Κωστή Παλαμά, η πόλη του «πολιτισμού»

Η Πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με πληθυσμό που ανέρχεται στους 167.446 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του Δήμου Πατρέων ανέρχεται σε 213.984 κατοίκους, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011.

Η Πάτρα είναι πρωτεύουσα της Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και έδρα του ομώνυμου δήμου, ενώ έχει οριστεί επίσης ως έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Αποτελεί σημαντικό αστικό κέντρο και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας, σε κομβικό σημείο, το οποίο αποτελεί βασικό δίαυλο επικοινωνίας με την Ιταλία αλλά και την ευρωπαϊκή δύση, σημαντικό τόσο από συγκοινωνιακή όσο και από εμπορική σκοπιά. Μέσω αυτού συνδέεται ουσιαστικά η ηπειρωτική Ελλάδα με νησιά του Ιονίου και με ιταλικά λιμάνια της Αδριατικής Θάλασσας.

Και πόσα δεν έχει μέσα στην αγκαλιά της αυτή πόλη! Πάμε να τα δούμε:

Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα: είναι χριστιανική βασιλική και μαζί με τον διπλανό παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν σημαντικό χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον πρωτόκλητο απόστολο του Χριστού, Άγιο Ανδρέα. Η κατασκευή του βυζαντινού ρυθμού ναού ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Νομικός. Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

Μεγάλη πνευματική δραστηριότητα παρουσίασε και μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες ανέδειξε η Πάτρα μετά την Επανάσταση του ’21. Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα αν και με καταγωγή από το Μεσολόγγι όπου και μετακόμισε σε παιδική ηλικία λόγω του θανάτου των γονέων του. Ήδη από το 1850 λειτουργούν στην πόλη Γυμνάσια, ιδιωτικά Λύκεια και ιδρύεται επιβλητικό δημοτικό θέατρο που εντυπωσιάζει ακόμα.

Εφημερίδες και περιοδικά, όπως το «Επί τα Πρόσσω», αναρχικών αποκλίσεων, ενισχύουν τον πνευματικό χαρακτήρα της Πάτρας. Κίνημα εργατικό, ριζοσπαστισμός, αναρχισμός & μεγαλοϊδεατισμός συνυπάρχουν.

Εμφανίζονται μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο εκπρόσωπος της παλαιάς Αθηναϊκής Σχολής ποιητής Σπυρίδων Βασιλειάδης, ο Ανδρέας Ρηγόπουλος, ο Παναγιώτης Συνοδινός, ο σατιρικός Ηλίας Συνοδινός, ο Νικόλαος Κονεμένος που ζει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και τυπώνει τα γλωσσικά του κηρύγματα.

Ακολουθούν οι σοφοί αρχαιοελληνιστές Μιχ. Βαμβακερός (θείος του ποιητή Ιω. Γρυπάρη) και Μ. Μελισσηνός, και ο μεταφραστής της Παγκοσμίου Ιστορίας του Μύλλερ σοφός ιστορικός Ιωάννης Παπαλουκάς. Σύγχρονοί τους είναι ο Στέφ. Μυρτίλος, ο Δανιήλ Παναγιωτόπουλος, ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, ο Δ. Πανόπουλος, ο Γ. Τσαγκρής, ο Αλφρέδος Μόον. Ο ελληνοκεντρικός Περικλής Γιαννόπουλος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για την πατρινή διανόηση.

Μεταγενέστεροι διανοούμενοι

Πολιτικοί, όπως ο Λουκάς και ο Θάνος Κανακάρης Ρούφος, ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Δημήτριος Μπουκαούρης και ιδίως ο Δημήτριος Γούναρης και ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, αποτελούν σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες, αν και δεν άφησαν συγγραφικό έργο. Η κυρίαρχη όμως πνευματική προσωπικότητα της Πάτρας των δύο τελευταίων αιώνων είναι ο πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με το τεράστιο συγγραφικό και διδακτικό του έργο. Το έργο του Κανελλόπουλου περιλαμβάνεται σε δεκάδες τόμους πολιτικής ιστορίας και ιστορίας του πνεύματος, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας, καθώς και έργο λογοτεχνικό.

Σύγχρονες προσωπικότητες

Ως προς τη σύγχρονη εποχή, μπορούν να αναφερθούν ο ιστορικός Νίκος Μπακουνάκης, οι ιστοριοδίφες της Πάτρας Κώστας Τριανταφύλλου, Βασίλης Λάζαρης, Χρήστος Μούλιας, Στέφανος Θωμόπουλος, Νίκος Πολίτης, ο λαογράφος Χρήστος Κορύλλος, ο λόγιος στοχαστής Ρούσσος Εμμανουήλ και οι φιλόλογοι - νεοελληνίστριες Μαρία Δημάκη[α] και Βασιλική Λαμπροπούλου[β]. Επίσης, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, αλλά και οι ηθοποιοί Τασσώ Καββαδία, Σπύρος Φωκάς, κ.α.

Αξιοθέατα…

Η Πάτρα διαθέτει πολλές πλατείες και χώρους πρασίνου μέσα στο κέντρο, τις συνοικίες και στα γύρω προάστια της. Οι πιο γνωστές πλατείες του κέντρου και πέριξ αυτού είναι:

Πλατεία Γεωργίου Α΄, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Όλγας), Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, Πλατεία Τριών Συμμάχων, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πλατεία Παντάνασσης, Πλατεία Μαρκάτου, Πλατεία Εισοδίων, Πλατεία Ελευθερίας - Μικράς Ασίας, Πλατεία Μαρούδα, Πλατεία Νίκης, Πλατεία Κωστή Παλαμά (Νόρμαν), Πλατεία Παπαφλέσσα, Πλατεία Βουδ, Πλατεία Ομόνοιας, Πλατεία Ταμπαχάνων (Φιλικών), Πλατεία Παντοκράτορος, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Πλατεία 4ης Οκτωβρίου, Πλατεία Πυροσβεστείου, Πλατεία Βλατερού

Μουσεία

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας: Επικεντρώνεται στην έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, που ανακαλύφθηκαν στην Πάτρα και ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτίριο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη.

Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης Πατρών: Το μουσείο βρίσκεται στη συνοικία Προσφυγικά (Φωκαίας 26). Σε αυτό εκτίθεται φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες αλλά και χάρτες της περιοχής της Μικράς Ασίας. Ακόμη παρουσιάζεται η προσφυγική κατοικία και η εγκατάσταση των Μικρασιατών στη Πάτρα.

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) Πανεπιστημίου Πατρών: Το μουσείο ιδρύθηκε το 2001 και λειτουργεί ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Στεγάζεται σε νέο κτήριο το οποίο βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου, κάτω από το εστιατόριο Πάρκο της Ειρήνης και δίπλα στο εκκρεμές του Φουκώ.

Μουσείο Τύπου Πατρών: Το μουσείο ιδρύθηκε το 1956 από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα και λειτουργεί από τα μέσα του 1957. Βρίσκεται επί της οδού Μαιζώνος στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πατρών: Το μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1977 και λειτούργησε ήδη από εκείνη την χρονιά. Ανήκει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών και είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ζωολογικό Μουσείο Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών: Το μουσείο ιδρύθηκε το 1968. Σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τμήματος Βιολογίας, και ειδικότερα του Τομέα Βιολογίας Ζώων. Στεγάζεται στο κτήριο Βιολογίας – Μαθηματικών της Πανεπιστημιούπολης, στο Ρίο Πατρών.

Βοτανικό Μουσείο Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών: Το μουσείο ιδρύθηκε το 1973. Σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τμήματος Βιολογίας, και ειδικότερα του Τομέα Βιολογίας Φυτών. Στεγάζεται στο κτήριο Βιολογίας – Μαθηματικών της Πανεπιστημιούπολης, στο Ρίο Πατρών. Στις συλλογές του Μουσείου (Herbarium) περιλαμβάνονται περισσότερα από 100.000 αποξηραμένα φυτικά δείγματα (από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα).

Αρχαιολογικοί χώροι – Μνημεία

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Το 2004, το μεγαλόπνοο όραμα της ζεύξης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου έγινε πραγματικότητα. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και βελτίωσε ως μεγάλο κατασκευαστικό έργο την καθημερινότητα των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξή της.

Μυκηναϊκοί Τάφοι Βούντενης: Ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης 8 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θέσεις Μυκηναϊκού κόσμου, με διάρκεια σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.), ενώ η ίδια η θέση φαίνεται ότι κατοικήθηκε από τα ΜΕ έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (1800 π.Χ. – 4ος μ.Χ.).

Νεκροταφείο Πάτρας: Το ρωμαϊκό αυτό μνημείο χρονολογείται μεταξύ του τέλους του 1ου αι. μ.Χ. και του τέλους του 2ου αι. μ.Χ. Έχοντας σχήμα σταυρού, όπως ο ναός της Ίσιδας στην Πομπηία, αποτελεί το μοναδικό μνημείο με αυτή την ιδιαίτερη μορφή που βρέθηκε στην Πάτρα.

Πηγή Δήμητρας: Το σημερινό πηγάδι του Αγ. Ανδρέα παραπλεύρως του παλαιού Ι. Ναού το οποίο άλλοτε ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και ως μαντείο.

Ρωμαϊκό Ωδείο: Στα δυτικά της Ακρόπολης στην Άνω πόλη βρίσκεται το αρχαίο Ωδείο της Πάτρας (160 π.Χ.), παλαιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο) που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (Στάδιο): Κοντά στο Αρχαίο Ωδείο, στην οδό Ηφαίστου, ήρθαν στο φως ερείπια αμφιθεάτρου πιθανόν του 1ου μ.Χ. αιώνα. Μαζί με το γειτονικό Αρχαίο Ωδείο αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και αξίας. Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου ανασκάπτεται, ανάμεσα στις οδούς Παντανάσσης, Ηφαίστου και Γεροκωστόπουλου.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο: Το πρώτο συστηματικό υδραγωγείο της Πάτρας βρίσκεται στα ριζά του λόφου του Δασυλλίου και είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων.

Ρωμαϊκό Νυμφαίο: Γερμανού 36-40 Μνημειώδες κτίσμα του 3ου αιώνα, χώρος αναψυχής με πίδακες νερού και κήπους. Ι. Βλάχου 3 & Κανάρη Τμήμα μεγάλου συγκροτήματος, πιθανόν θερμών. Στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους ο χώρος χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως εκκλησία και αργότερα ως νεκροταφείο.

Ρωμαϊκή Γέφυρα του Μείλιχου (γέφυρα Παυσανία): Στην διασταύρωση της Ν. Εθνικής οδού με την οδό Αρέθα βρίσκεται καλά διατηρημένη ρωμαϊκή γέφυρα με δύο τούβλινες καμάρες που στηρίζονται πάνω σε περίτεχνες βάσεις από πελεκητές πέτρες.

Το Κάστρο της Πάτρας: Το Κάστρο της πόλης είναι κτισμένο σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους σε απόσταση 800 μ. περίπου από την ακτή. Οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό περίπου το 551 μ.Χ. για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της.

Χαμάμ Πάτρας : Τα Λουτρά - Χαμάμ Πατρών κτίστηκαν κατά το 16ο αιώνα επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκε αργότερα από τους Τούρκους για τους οποίους είχε ιδιαίτερη σημασία η συνήθεια των θερμών λουτρών. Τα χαμάμ λειτουργούν από τότε μέχρι και σήμερα και συγκαταλέγονται στα παλιότερα σωζόμενα, σε χρήση, τουρκικά θερμόλουτρα στην Ευρώπη.

Θέατρο «Απόλλων»: Κατασκευάστηκε το 1872 με σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα και φιλέλληνα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα και ίσως το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.

Αποθήκες «Μπάρρυ»: Συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής συνδεδεμένο με την εποχή ακμής της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο νηματοποιίας, κλωστικής, αλευροποιίας και κατεργασίας σταφίδας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και στεγάζει το info center της Πάτρας.

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο: Νεοκλασικό κτίριο του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν το οποίο λειτούργησε ως νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973. Σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Πάτρας.

Δημοτικά Σφαγεία: Ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα πέτρινα κτίσματα των Δημοτικών Σφαγείων που λειτουργούσαν έως το 1998. Σήμερα έπειτα από εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει ο χώρος έχει μετατραπεί σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ανδριάντας του Μικρασιάτη αντιστασιακού Καπετάν Νικήτα-Νικολάου Πολυκράτη και ο ανδριάντας του Χρυσόστομος Σμύρνης, στην Πλατεία Ελευθερίας στη συνοικιά Προσφυγικά.

Αχάϊα Κλάους: Ο Πύργος της Αχάϊα Κλάους είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, καθώς επίσης, στην Κάβα Δανιηλίδος, να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου. Στο συγκεκριμένο χώρο φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873. Η Αχάϊα Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα.

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλαύκου (ΥΗΣ Γλαύκου): Το πρώτο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδος, λειτουργεί από το 1927 ως δημοτική επιχείρηση. Σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ η οποία έχει δημιουργήσει σε χώρο του σταθμού μουσείο της ιστορίας του. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, Γλαύκος, 8 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας.

Το Σπίτι του Κωστή Παλαμά: Διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Κορίνθου 241 στο κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο. Πρόκειται για εκπληκτικής αισθητικής κτίριο και η δημιουργία του μουσείου εκεί υλοποίησε το μεγάλο όραμα του ομογενούς επιχειρηματία Αθανασίου Στεφανόπουλου, ο οποίος αγόρασε το υπό κατάρρευση κτίριο στην οδό Κορίνθου, για να δημιουργήσει τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά».

Δημοτική Βιβλιοθήκη: Στο κέντρο της Πάτρας, δίπλα από το Δημαρχείο, βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 120.000 τόμους-βιβλία, καθώς και μεγάλο αριθμό περιοδικών, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό αρχείο κ.ά. Επίσης, σε ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης φυλάσσονται πολύτιμα έγγραφα και βιβλία με υπογραφές μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων (π.χ. Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Μουσολίνι κ.ά.). Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δανειστικό τμήμα λογοτεχνικών βιβλίων και δανειστικό τμήμα παιδικών βιβλίων στο ισόγειο του κτιρίου.

Φάρος της Πάτρας: Στην περιοχή Αγ. Ανδρέα κατασκευάστηκε το 1999 ο σύγχρονος φάρος ο οποίος είναι πιστό αντίγραφο του παλαιού κατασκευής 1892 ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1972. Βρίσκεται στα όρια της λιμενικής ζώνης, δίπλα στην ιχθυόσκαλα της περιοχής και απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα. Στο χώρο αυτό λειτουργεί καφετέρια και ουζερί και χρησιμοποιείται επίσης σαν χώρος για εκδηλώσεις και συναυλίες, ενώ στην περιοχή έχει δημιουργηθεί και πάρκο, αποτελώντας έτσι χώρο αναψυχής της πόλης.

Ναοί και μοναστήρια

Ιερός Ναός Παντοκράτορος Πατρών: Ιστορικός ιερός ναός στην Άνω Πόλη της Πάτρας ο οποίος είναι χτισμένος στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολύμπιου Διός από το 900 π.Χ. περίπου. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρούλοι του ναού οι οποίοι είναι μολύβδινοι. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού είναι περίτεχνος. Υπήρξε ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας, βυζαντινού ρυθμού και αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, η ενορία της Αγίας Τριάδος υπάρχει στην πόλη των Πατρών ήδη από τον 17ο αιώνα. Ο πρώτος ναός ευρίσκετο πλησίον της Πλατείας Παπαδιαμαντοπούλου, δηλαδή της σημερινής πλατείας Ομονοίας, καταστράφηκε ωστόσο κατά τα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821. Σύμφωνα με το βιβλίο των δωρητών του ναού, ο σημερινός ναός άρχισε να οικοδομείται περί το 1911 ενώ τα εγκαίνια τελέσθηκαν την 13ην Ιουλίου 1914 από τον Μητροπολίτη Πατρών Αντώνιο. Έχει πλούσιο λειτουργικό πρόγραμμα. Καθημερινώς τα πρωϊνά τελείται η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο εσπερινός, παρακλήσεις κ.ά. καθώς και κάθε Τετάρτη και Σάββατο τελείται Ιερά Αγρυπνία. Όσο αφορά το ποιμαντικό κομμάτι λειτουργούν τα κατηχητικά σχολεία, κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής, Σχολή Αγιογραφίας και βυζαντινής μουσικής, παρασκευή Προσφόρου κ.ά. Ως προς την κοινωνική προσφορά λειτουργεί το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο εξίσου με το ενοριακό συσσίτιο “Στέγη Αγάπης” και εθελοντική αιμοδοσία δυο φορές το χρόνο!

Μονή Γηροκομειού (Μονή Παναγίας της Γηροκομίτισσας): Το ιστορικό αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του Γηροκομείου στο ανατολικό τμήμα της Πάτρας. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια του Αρχαίου Ναού της θεάς Αρτέμιδος και γι' αυτό το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αρτέμιο. Είναι προφανές ότι η Μονή διατηρούσε γηροκομείο κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών-Παλαιομονάστηρο: Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο περίπου 350 μ., κοντά στο χωριό Μπάλα, 8 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας. Το ιστορικό και γραφικό αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε κατά τα τέλη του ΣΤ' - αρχές του Ζ' αιώνος, αλλά μέχρι το 1945 καταστράφηκε πολλές φορές. Μια μαρμάρινη πλάκα στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Καθολικού ιστορεί την ανασύσταση της Μονής το έτος 1693. Στις αρχές του ΙΘ' αιώνος η ερειπωμένη Μονή - κατά την παράδοση καταστράφηκε από τους Τούρκους τον ΙΗ' αιώνα - προσαρτάται σαν μετόχι στην Μονή Γηροκομείου με την ονομασία «Παλαιομονάστηρο» ή Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα και παραμένει μετόχι της μέχρι το 1925. Στις 17/1/1943 υποδέχτηκε προς φύλαξη τα κειμήλια της Μονής Γηροκομείου την οποία οι Γερμανοί έκαναν προσωρινά αποθήκη πυρομαχικών. Η Μονή έχει πρόσφατα ανακαινιστεί, αριθμεί δεκαεννέα μοναχές και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και 10 Μαΐου.

Πάρκα

Η Πάτρα διαθέτει αρκετά, διαφόρων ειδών και έκτασης πάρκα από τα πιο γνωστά είναι:

Άλσος Ρηγόπουλου (Γηροκομείο), Δασύλλιο, Κήπος Σκαγιοπουλείου, Νότιο Πάρκο, Πάρκο Κάστρου, Πάρκο Κόκκινου Μύλου, Έλος της Αγυιάς (Πάρκο Πλαζ), Πάρκο Φάρου, Πάρκο Τερψιθέας.

Πηγή: https://el.wikipedia.org



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35