«Νόστος και Άλγος»: Συγκινεί η ταινία που έφτιαξαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Νόστος και Άλγος»: Συγκινεί η ταινία που έφτιαξαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το βράδυ της 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου του 1922, η μάνα Σμύρνη πυρπολείται. Με την καταστροφή της φημισμένης πόλης, έκλεισε και ο κύκλος της παρουσίας των Ελλήνων στη μικρασιατική γη μετά από 35 αιώνες. Ο ελληνισμός βρέθηκε οριστικά εκτός της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας.

Ειδικά η επέτειος της 14ης Σεπτεμβρίου -ημέρα πυρπόλησης της Σμύρνης το 1922- που συμβολίζει τη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ποτέ ο ελληνισμός, έγινε αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής εθνικής μνήμης. Με την καταστροφή της Σμύρνης ολοκληρώθηκε η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, που είχε αποφασίσει επισήμως η νεοτουρκική κυβέρνηση μέσω του Κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος», το 1911.

Παράλληλα, έκλεισε και ο κύκλος της παρουσίας των Ελλήνων στη μικρασιατική και ανατολικοθρακική γη μετά από 35 αιώνες δημιουργικής παρουσίας. Ο ελληνισμός βρέθηκε οριστικά εκτός της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η ταινία αφιέρωμα από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου τιμά τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Τίποτε δεν έχει ξεχαστεί. Δημιουργώντας αυτή την ταινία, το σχολείο τιμά τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τον ελληνισμό που ξεριζώθηκε. Για τις ψυχές που χάθηκαν. Ελληνισμός και Μικρά Ασία είναι έννοιες ταυτισμένες στον ιστορικό χρόνο και αυτό κάνει την πληγή της καταστροφής ακόμη πιο μεγάλη.

Φιλοσοφία, γνώση, πολιτισμός, επιστήμες, παράδοση, ήθη και έθιμα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που έχουμε. Και αυτό κάνει τις πατρίδες μας αλησμόνητες. Όχι χαμένες πατρίδες αλλά αλησμόνητες.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35