Μαρία Καλούδη: «Ένα αρμονικό συνταίριασμα στίχων και μουσικής, συνθέτουν το καλό τραγούδι…»

Μαρία Καλούδη: «Ένα αρμονικό συνταίριασμα στίχων και μουσικής, συνθέτουν το καλό τραγούδι…»

καλούδη3

Κουβέντα στην «αυλή» με την ερμηνεύτρια, Μαρία Καλούδη…

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;

Από πολύ μικρή ηλικία μπορούσα να αναγνωρίσω ότι είχα μια έμφυτη τάση προς τη μουσική. Απολάμβανα να ακούω μουσική και να τραγουδάω. Το τραγούδι μου φαινόταν σχεδόν το ίδιο φυσικό με την ομιλία. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης, εξωτερίκευσης και επικοινωνίας.  

Ο αγαπημένος τροβαδούρος στην οικογένεια, ποιος ήταν;

Ο μπαμπάς μου ήταν από πάντα λάτρης της μουσικής και σιγοτραγουδούσε -εξαιρετικά- τα αγαπημένα του τραγούδια αλλά με μια εσωτερικότητα. Δεν το έκανε για να τον ακούσουν οι άλλοι αλλά γιατί το απολάμβανε ο ίδιος. Παράλληλα, η θεία μου και ο θείος μου (Σάσα Αδαμούλη και Κώστας Αδαμούλης) τραγουδούν υπέροχα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, σε διάφορες γιορτές, εκδηλώσεις αλλά και σε οικογενειακά τραπέζια. Σε εκείνους παρατήρησα πως είναι να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους τραγουδώντας. Τη σπίθα στο βλέμμα, την εξωτερίκευση, την ανακούφιση που μπορεί να αισθανθείς ολοκληρώνοντας ένα τραγούδι. Από τη μια το τραγούδι ως προσωπική απόλαυση και από την άλλη το μοίρασμα του ταλέντου με τους άλλους.

Μιλήστε μας για τη νέα σας δουλειά "Όλα θα ανθίσουν ξανά" και πείτε μας αν ετοιμάζετε κάτι ακόμα;

Το νέο μου τραγούδι, σε στίχους και μουσική του Νικόλα Λειβαδίτη, έχει ως σκοπό να μεταδώσει φως, ελπίδα, αισιοδοξία και δυναμισμό. Άλλωστε ο ίδιος ο τίτλος υποδηλώνει την σιγουριά για τα καλά που έρχονται. Έχουμε διάφορα πλάνα στα σκαριά τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ένα καλό τραγούδι;

Ένα αρμονικό συνταίριασμα στίχων και μουσικής.

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σου μέσα από την κάθε μορφή κρίσης που βιώνουμε;

Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και οι καλλιτέχνες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δυσκολίες και μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που παράγουν την τέχνη τους, που την επικοινωνούν και στις ίδιες  τις συνθήκες εργασίας. Αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι ενότητα και αλληλοϋποστήριξη ώστε κάθε αλλαγή και κάθε δυσκολία να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και να μην καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Η εξουσία πιστεύετε, είναι ένα ασύνθετο γκρουπ ή μια καλοδουλεμένη ορχήστρα;

Σίγουρα, μια καλοδουλεμένη ορχήστρα όπου κάθε μέλος είναι τοποθετημένο ακριβώς εκεί που πρέπει και κάθε νότα είναι προσχεδιασμένη στη εντέλεια..

Την Ελλάδα με ποιο τραγούδι θα την ταυτίζατε;

Πολύ δύσκολο να επιλέξω μόνο ένα. Η Ελλάδα, πολύχρωμη, πολύπλευρη και πολυδιάστατη όπως είναι, δεν νομίζω ότι χωράει σε ένα μόνο τραγούδι.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής μουσικής, ποιο είδος μουσικής θα προτείνατε στους ξένους;

Παραδοσιακά!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

Για πολλούς και διάφορους λόγους, ο Γιάννης Σπανός.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Δεν έχω αντικείμενα γούρια. Δεν είχα ποτέ! Καλοτυχία μου φέρνουν οι ευχές και η θετική σκέψη των αγαπημένων μου ανθρώπων.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

«Κάνε αυτό που λέει η ψυχή σου κι όλα θα πάνε καλά!»

Ποια γεύση σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Η γαλατόπιτα της γιαγιάς Μαρίας!

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να πιστεύει στον εαυτό του και να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι.

 ΚΑΛΟΥΔΗ

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική το 2011, παράλληλα με τις σπουδές της στα Παιδαγωγικά, πλαισιώνοντας καλλιτέχνες σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Το 2014, συνάντησε τον Νικόλα Λειβαδίτη(nL) και έκτοτε ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιώντας συναυλίες απ' άκρη σ' άκρη. Έχει κυκλοφορήσει ήδη 5 ατομικά singles και η ιδιαίτερη ερμηνεία της παράλληλα με την θεατρικότητά της την κάνουν να κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του κοινού.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35