Μαρία Θωμά: «Να είμαστε παρόντες σε ό,τι κάνουμε»

Μαρία Θωμά: «Να είμαστε παρόντες σε ό,τι κάνουμε»

11A4DAF2 78D2 471D A34F 265C2E76E0BE

Κουβέντα στην «αυλή»… με την ηθοποιό Μαρία Θωμά, από την θεατρική παράσταση του Θοδωρή Βουρνά «La Ronde», στο Θέατρο Μικρό Broadway  

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Ο χώρος της υποκριτικής με κέρδισε συνολικά για διάφορους λόγους. Ένας σημαντικός ήταν ότι μεγάλωσα σε καλλιτεχνική οικογένεια και είχα αρκετά ερεθίσματα, αλλά ανακάλυψα αυτό τον τρόπο έκφρασης και μέσα από τον χορό, που έκανα από μικρή ηλικία.

 

Τι σας έκανε να συμμετέχετε στην παράσταση «La Ronde» & ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή;

Η συνεργασία μου με τον Θοδωρή Βουρνά, η οποία είναι καταπληκτική και φέρνει και σημαντικά αποτελέσματα όπως φαίνεται και μετά την βράβευση μας στο London Greek Film Festival για την ταινία Dissolved, ήταν αυτό που με έκανε να ανέβω ξανά στο σανίδι αυτή την χρονιά. Φυσικά ρόλο έπαιξε και η απουσία μου από το θέατρο δυο χρόνια τώρα γιατί δεν σας κρύβω ότι είχα απογοητευτεί με όλη την κατάσταση του COVID και των άδειων θεάτρων. Ο ρόλος μου στο La Ronde δεν είναι ένας. Έχω δύο ρόλους: ο ένας είναι αυτός της παντρεμένης γυναίκας και ο άλλος της πόρνης. Θα μου πείτε πως συνδυάζονται αυτά τα δυο; Θα τα δείτε όλα στην σκηνή…

 

Ταυτίζεται η φιλοσοφία της παράστασης με το σήμερα;

Η παράσταση αν και τοποθετείται στα 80’s, ταυτίζεται απόλυτα με το σήμερα καθώς οι καταστάσεις που ζουν οι ήρωες της, είναι καταστάσεις που βλέπουμε λίγο ή πολύ και στα ζευγάρια σήμερα. Θα δώσουμε στο κοινό την αίσθηση της ανεμελιάς εκείνης της εποχής, αλλά παράλληλα θα είναι ένα πολύ σύγχρονο ανέβασμα.

 

Θα μπορούσε να ήταν μια έκφραση της καθημερινότητάς μας;

Το κοινό θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν άπειρα στοιχεία της καθημερινότητας του, τα οποία σαφώς και τονίζονται σε μια παράσταση σαν κι αυτή. Οι χαρακτήρες επίσης του έργου καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά ή είμαστε και μείς οι ίδιοι. Είναι ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε όλοι μαζί κοινά μας στοιχεία με τους ήρωες του έργου, αλλά κυρίως να γελάσουμε με αυτά και τις φάρσες που προκύπτουν.

 

Ποιο μήνυμα – κάλεσμα, θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή ώστε να δει την παράσταση;

Let’s get Physical!!! Και όλα τα υπόλοιπα θα τα μάθετε εκεί…

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή παράσταση;

Θεωρώ ότι μια καλή παράσταση ξεκινάει από το φουαγιέ και από το πως οι θεατές αρχίζουν και γίνονται ουσιαστικό μέρος της παράστασης που θα δουν. Μετά ακολουθεί το έργο, το οποίο πρέπει να αποτελείται από ηθοποιούς που το αγαπάνε και είναι παρόντες, ώσπου να γίνουμε ένα όλοι στο τέλος της. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι η πρωτοποριακή ματιά του σκηνοθέτη και στην ικανότητα του να συνθέσει έργο και ηθοποιούς με τον πιο αρμονικό τρόπο, πράγμα στο οποίο εμείς δεν υστερούμε με τον Θοδωρή δίπλα μας.

 

Τι σημαίνει η λέξη «σανίδι» για εσάς;

Το σανίδι όπως το λέει και η λέξη, δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά κάτι σκληρό και σίγουρα δεν είναι για πολλούς. Για μένα σημαίνει κατάθεση ψυχής και σκοπό ζωής, γι’ αυτό και προτιμώ να το κάνω από επιλογή και όταν νιώθω ότι έχω κάτι να καταθέσω, ώστε να δίνω τον εαυτό μου ολόκληρο.

 

Θα σας δούμε και κάπου αλλού φέτος; Ποια είναι τα «άμεσα» σχέδιά σας;

Φέτος ετοιμαζόμαστε με τον Θοδωρή, μετά το τέλος του «La Ronde» για το μεγαλύτερο στοίχημα μας θεατρικά, καθώς θα βρεθούμε στο Λονδίνο με μία παράσταση στα Αγγλικά, για πρώτη φορά και είναι κάτι που χρειάζεται αρκετή αφοσίωση.

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;

Χωρίς αμφιβολία την «Μήδεια», γιατί θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που φέτος τουλάχιστον στην χώρα μας συζητήθηκε πολύ και απασχόλησε επίσης και τα ξένα κανάλια και είναι ένα θέμα, που έχει τροφή για σκέψη σε παγκόσμιο επίπεδο και το θέατρο θα πρέπει να είναι επίκαιρο και να φέρνει στην επιφάνεια τα αγκάθια μας ως κοινωνία.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας θεατρικός συγγραφέας;

Αγαπώ τον Τενεσί Ουίλιαμς γιατί όπως έχω πει και παλαιότερα σε συνέντευξη μου, είναι ο μόνος συγγραφέας που εμένα προσωπικά με ταξιδεύει σε καλοκαίρια και έχει την ικανότητα μέσα από την γραφή του να αναβλύζουν αυτές οι αισθήσεις της εποχής αυτής του χρόνου και των γεγονότων που εξιστορεί. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος συγγραφέας που να μπορεί να δώσει μια εποχή του χρόνου με τόσο έντονο και δημιουργικό τρόπο.

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά είναι αυτά που θα έπρεπε να μας δίνουν συμβουλές μιας και η αγαπημένη μου ατάκα «Να είμαστε παρόντες σε ό,τι κάνουμε», είναι κάτι που τα παιδιά το κάνουν αβίαστα και μας διδάσκουν τον τρόπο αν τα παρατηρήσουμε προσεχτικά.

 

θωμα Μαρία2

Η Μαρία Θωμά, γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε την Ανωτέρα δραματική σχολή «Κεντρική Σκηνή» Μιμή Ντενίση και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Ιστορίας. Μιλάει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και ασχολείται χρόνια με τον χορό (Μπαλέτο 6 χρόνια, Jazz, funky jazz 2 χρόνια, Ρυθμική 2 χρόνια, Λάτιν χοροί) και την ξιφασκία.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Τηλεόραση

“Τατουάζ”, Αlphatv, Ρόλος Ελπίδα, περίοδος 2017-2018

«ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ», Ant1 , Ρόλος Μάρθας , περίοδος 2016-2017

Μέλος του μουσικού συγκροτήματος για παιδιά  «XANAZOO» 2012 έως σήμερα

«ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΝΝΗ», Netwix Ant1 , Ρόλος νοσοκόμας, 4ος κύκλος επεισοδίων.

Θέατρο

“Η Αλίκη στην χώρα των ψαριών” του Γιάννη Ξανθούλη, στον ρόλο της Αλίκης, παιδική σκηνή Χρήστου Τριπόδη, σκηνοθεσία Χρήστος Τριπόδης, 2017

«Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας» του Oscar Wilde, παιδική σκηνή Χρήστου Τριπόδη(Μέθεξις), σε διασκευή-σκηνοθεσία Τζόυς Ευείδη, Χειμώνας 2015-2016.

«Μήπως σας λένε Γιάννη», μουσικοχορευτική παράσταση, Μουσική Σκηνή Σφίγγα, Χειμώνας 2015

«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», φαρσοκωμωδία, στο ρόλο της Μαρσέλ Μπαγιατέ, Θέατρο Αργώ,  Χειμώνας 2014- 2015.

«Επτά επί θήβας», αρχαία τραγωδία σε σκηνοθεσία Πάνου Νακόπουλου, περιοδεία καλοκαίρι 2014, κορυφαία του χορού.

«Οι Αδέσποτοι», μουσική παράσταση σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου, Θέατρο Βικτώρια,  Χειμώνας 2012-13 

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙΒΙΟΥ», παιδική  παράσταση Μαύρου Θεάτρου, 2010 έως σήμερα

Κινηματογράφος

«ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ», σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση, βοηθητικός ρόλος (φίλη Αριάδνης), 2008

Διαφημίσεις

Cyta Hellas, 2017

CGTN (China Global Television Network), 2017

Pat’s Select Restaurants, New Jersey, USA, 2016

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35