Αντωνία Οικονόμου: «Ερωτεύσου, χόρεψε, μην ξεχνάς…»

Αντωνία Οικονόμου: «Ερωτεύσου, χόρεψε, μην ξεχνάς…»

Κουβέντα στην «αυλή» μας, με την σκηνοθέτιδα Αντωνία Οικονόμου, με αφορμή την χοροθεατρική παράσταση «ΑΤΙΤΛΟΝ» στον Πολυχώρο Άννα και Μαρία Καλουτά στο Νέο Κόσμο

 

ae Αντωνία Οικονόμου12.2

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με αυτή την παράσταση;

Η πηγή έμπνευσης για το ΑΤΙΤΛΟΝ ήταν η μελέτη μου πάνω στην απεικόνιση του γυναικείου σώματος από την αναγεννησιακή στη μοντέρνα ζωγραφική και γλυπτική. Το 2019 η διαδικασία δημιουργίας του διακόπηκε λόγω lockdown. Σε αυτό το διάστημα άρχισα να πειραματίζομαι με την κινούμενη εικόνα, με κινηματογραφικά και εικαστικά μέσα. Αυτές οι διαδικασίες είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα εκδοχή του ΑΤΙΤΛΟΝ επαναπροσεγγίζοντάς το μέσα από νέους φακούς πέρα από το χορογραφικό γίγνεσθαι. Σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Σκουρλή δημιουργήσαμε ένα νέο score με στόχο ο ήχος, το φως, τα κινούμενα σώματα και ο εικαστικός χώρος να είναι σε συνεχή διάλογο και να “οδεύουν” μαζί προς μία ακίνητη εικόνα, ένα ασπρόμαυρο σύμπαν.

Το «ΑΤΙΤΛΟΝ» είναι μια αλληγορική παράσταση γεμάτη «μηνύματα» για το σήμερα ή πραγματεύεται την ανάγκη του κόσμου να δημιουργήσει «διεξόδους» ψυχικής και πνευματικής ελευθερίας; 

Το ΑΤΙΤΛΟΝ αποτελεί για μένα έναν πολυδιάστατο κόσμο που χωράει μια ιστορία για τον έρωτα, τη σύγκρουση, την μνήμη και το τραύμα. Οι διαστρεβλωμένες φιγούρες που γεννιούνται μέσα στον λευκό καμβά αφήνουν πίσω τα ίχνη και το αποτύπωμα της διαδρομής τους, τεκμηριώνοντας στο χώρο του καμβά μια ιστορία που οδεύει από την αρχή προς το τέλος της. Αντιπροσωπεύουν τη συναισθηματική σύγχυση της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από τη διαστρεβλωμένη αναπαράσταση της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, το ΑΤΙΤΛΟΝ είναι μία παραστατική αλληγορία για την οικουμενική ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί διαμέσου του σώματος, του οποίου η μνήμη, και το οποίο ως μνήμη, είναι καταδικασμένο πάντα να επιστρέφει στις πληγές που νομίζει ότι έχει ξεχάσει.

Πόσο δεμένο με την σημερινή κοινωνία είναι αυτό το έργο και κατά πόσο πιστεύετε πως θ’ αφυπνίσει την σκέψη του θεατή; 

Νιώθω ότι τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε είναι τόσα πολλά που δεν προφταίνουμε  να αντιδράσουμε,  πόσο μάλλον, να αφομοιώσουμε αυτά που συμβαίνουν.  Ξεχνάμε ότι και το σώμα μας είναι μνήμη και δεν ξεχνά αυτά που βιώνει ακόμα και αν εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ξεχάσει. Είναι σημαντικό νιώθω να αναγνωρίζουμε το χάος που μας περιβάλλει και να μην σταματάμε να δημιουργούμε μέσα από αυτό.

Ποιο μήνυμα θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;

Ερωτεύσου, χόρεψε, μην ξεχνάς.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο για φέτος; Ποια είναι τα «άμεσα» σχέδιά σας;

Φέτος θα παρουσιάσουμε την επερχόμενη ταινία μικρού μήκους SCOTΟ`MA  και θα ξεκινήσουμε την έρευνα για το νέο μας χοροθεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί τέλη του 2024.

Ποια είναι η ατάκα που «λατρέψατε» σ’ αυτό το έργο;

Αντίσταση στην κίνηση

 

poster atitlon web

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, πατήστε ΕΔΩ

 

Για κρατήσεις θέσεων, πατήστε ΕΔΩ

 

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35