Εύη Ρούτουλα: «Οι αναμνήσεις συνοδεύουν το παρελθόν και τα όνειρα το μέλλον…»

Εύη Ρούτουλα: «Οι αναμνήσεις συνοδεύουν το παρελθόν και τα όνειρα το μέλλον…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την συγγραφέα Εύη Ρούτουλα

 

3ευη

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

 

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Ναι, είχα λεύκωμα και το αγαπούσα πολύ. Το έχω κρατήσει ακόμα, όπως έχω κρατήσει το αντίστοιχο λεύκωμα της μαμάς μου, της αγαπημένης μου θείας  αλλά και της νόνας μου.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

«Τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε». Είμαι περήφανη που δεν άλλαξα ποτέ γνώμη, από την πρώτη Δημοτικού απαντούσα το ίδιο. Ακόμα και σήμερα οι παλιές μου συμμαθήτριες το θυμούνται και το συζητάμε καμιά φορά ότι ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκα για το επάγγελμά μου.

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Γεμάτο αφίσες από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. Δεν έχουν αλλάξει πολλά! Πλέον δεν ονομάζεται παιδικό δωμάτιο αλλά το σπίτι μου. Δεν υπάρχουν αφίσες στους τοίχους αλλά γκραβούρες, μπάνερ από θεατρικές παραστάσεις και αντίγραφα από πίνακες. Τα βιβλία παραμένουν και το μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού που δεν έχει βιβλία είναι το μπάνιο! 

 

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Την Μανίνα, την Κατερίνα, τον Μπλεκ, τον Λούκυ Λουκ και τον Αστερίξ. Στην εφηβεία μου αγάπησα την Βαβέλ και το Ποπ και Ροκ.

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Δικηγόρος. Και αυτό έγινα. Όπως είπα και πριν, δεν άλλαξα και δεν μετάνιωσα ποτέ. Πάντα είχα μέσα μου πολύ δυνατό το αίσθημα της δικαιοσύνης, όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό. Ακόμα πιστεύω στην φράση: «κακός νόμος, αλλά νόμος». Είναι κάτι σαν τη δημοκρατία, δεν είναι τέλεια ως πολίτευμα και αφήνει πολλά κενά αλλά είναι καλύτερη από την μοναρχία, την δικτατορία, τα απολυταρχικά καθεστώτα κάθε είδους. Το ίδιο είναι και με το νομικό σύστημα. Δεν είναι τέλειο, κάποιοι νόμοι δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε, κάποιες διατάξεις είναι «φωτογραφικές», αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την αυτοδικία και από την ασυδοσία. 

 

2ευη

 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

Το πρώτο δικό μου βιβλίο που έγραψα και που εκδόθηκε ήταν η συλλογή διηγημάτων «Μετρό Λονδίνου, επτά σταθμοί επτά ιστορίες» το 2013 από τις εκδόσεις Ακακία.

 

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Η πρώτη παρουσίαση μετάφρασης δικής μου ήταν το 2010 στην Αθήνα στον Ελληνοελβετικό Σύλλογο με κύρια ομιλήτρια την σκηνοθέτιδα Μάρθα Φάινς. Η πρώτη παρουσίαση δικού μου βιβλίου ήταν το 2014 στο Λονδίνο όταν παρουσίασα το «Μετρό Λονδίνου, επτά σταθμοί επτά ιστορίες».

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Είναι πάρα πολλά και σίγουρα αναφέροντας μόνο ένα θα αδικήσω όλα τα άλλα. Θα αναφέρω ενδεικτικά ότι ως παιδί το αγαπημένο μου ήταν «Ο Κόμης Μοντεχρήστο» του Αλεξάνδρου Δουμά ως έφηβη το «Στο δρόμο» του Τζακ Κέρουακ, ως ενήλικη πλέον «Η σιδερένια φτέρνα» του Τζακ Λόντον και πολλά πολλά άλλα.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Το Grease με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον. Όχι ακριβώς εφηβικά χρόνια, θα έλεγα παιδικά πιο πολύ.

 

Σινεμά ή θέατρο;

Παρ᾽ όλο που θεωρώ τον εαυτό μου σινεφίλ και λατρεύω τον κινηματογράφο, η μεγάλη μου αγάπη είναι το θέατρο. Και πιστεύω ότι εκεί δοκιμάζονται οι ηθοποιοί χωρίς τα ατελείωτα δοκιμαστικά, τα εφέ και την γενική τεχνική βοήθεια.

 

4ευη

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Παρακολουθούσα όσο μου επέτρεπαν οι γονείς μου. Αν δεν τελείωνα τα μαθήματα δεν άνοιγα τηλεόραση. Στα παιδικά μου χρόνια η τηλεόραση ήταν πιο πολύ η διασκέδαση των Σαββατοκύριακων. Τότε είχαμε μόνο τα δύο κρατικά κανάλια που ξεκινούσαν πρόγραμμα νωρίς το απόγευμα ή το μεσημεράκι και τελείωναν το βράδυ. Το αγαπημένο μου σήριαλ ήταν το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι».

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Οι αναμνήσεις συνοδεύουν το παρελθόν και τα όνειρα το μέλλον. Όταν ήμουν παιδί είχα πολλά όνειρα. Ευτυχώς πολλά εξ αυτών (για να μην πω τα περισσότερα ) πραγματοποιήθηκαν. Πλέον έχω και πολλές αναμνήσεις. Θεωρώ ότι είμαι τυχερή αφού οι περισσότερες αναμνήσεις μου είναι καλές.

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να είναι καλά οι δικοί μου άνθρωποι. Ήμουν τυχερή, εισακούστηκε η προσευχή μου: τους είχα δίπλα μου για πάρα πολλά χρόνια. 

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Διακοπές με τους γονείς μου σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο πατέρας μου είχε το μικρόβιο των ταξιδιών και από εκεί το κληρονόμησα και εγώ. Έχω τρομερές αναμνήσεις από διάφορα μέρη του κόσμου, που μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση τότε (οι αυτοκινητόδρομοι της Ιταλίας, τα τεράστια ποτήρια μπύρας στο Μόναχο, το προσκύνημα στη Λούρδη, τα αφορολόγητα στο Σαν Μαρίνο και πολλά άλλα). Κάποιες από τις ταξιδιωτικές μου αναμνήσεις θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα στο 2021, σε μια συλλογή διηγημάτων που θα δημοσιευτεί από τις εκδόσεις «Φιλύρα»…(μόλις σας είπα ένα νέο, αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα).

 

1ευη

Η Εύη Ρούτουλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Ζάκυνθο και το Κιάτο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Babes Bolyal του Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας, διαθέτει μάστερ στις νομικές επιστήμες και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1997. Έχει λάβει μέρος σε πολλά νομικά συνέδρια ανά τον κόσμο ( Σαν Φρανσίσκο, Παρίσι, Ρώμη, Βιέννη κ.ο.κ.)

Έχει μεταφράσει δύο βιβλία της Αγγλίδας συγγραφέως Τζένιφερ Λας Φάινς  από τα αγγλικά στα ελληνικά, το «Δεσμοί Αίματος», εκδόσεις Καλέντη, 2004 και  «Το Προσκύνημα- σημειώσεις πριν το τέλος», εκδόσεις Καλέντη, 2008.

Το πρώτο της βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων «Μετρό Λονδίνου, επτά σταθμοί, επτά ιστορίες», εκδόσεις Ακακία, 2013. Ακολούθησε ο «Ιστορικός οδηγός Λονδίνου και περιχώρων», εκδόσεις Amazon, 2014, το συλλογικό έργο «Οίκος νυφικών», εκδόσεις Bookstars, 2015, το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Άρχοντας της Μεσογείου», εκδόσεις Φιλύρα, 2017 και το ιστορικό μυθιστόρημα «Στα μονοπάτια της Κριμαίας», εκδόσεις Φιλύρα,2019 .

Αρθρογραφεί σε πολλές ιστοσελίδες ( Ημερολόγιο Αποδημίας, Κουκιδάκι, myeptanisa) στο διαδίκτυο.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Έφορος της εποπτεύουσας επιτροπής της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας.

Λατρεύει τη λογοτεχνία, την ιστορία, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα ταξίδια.

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35