Αλέξανδρος Αντωνίου: «Εμείς, που ξεχάσαμε να μείνουμε παιδιά, έχουμε να διδαχθούμε πολλά από εκείνα…»

Αλέξανδρος Αντωνίου: «Εμείς, που ξεχάσαμε να μείνουμε παιδιά, έχουμε να διδαχθούμε πολλά από εκείνα…»

Με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου προσωπικού του δίσκου με τίτλο «Σημείο αναφοράς», θελήσαμε να γνωρίσουμε από κοντά και τον «άνθρωπο» Αλέξανδρο, αυτόν τον ταπεινό δημιουργό… που μας εντυπωσιάζει με τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

SHMEIO ANAFORAS

Αποδεχόμενος την πρόσκληση, κάθισε μαζί μας και απάντησε στα όσα τον ρωτήσαμε…  

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική; Ήταν φυσικό ακόλουθο του ότι από μικρός σας άρεσε να γράφετε στίχους και ποιήματα ή ήταν μια εσωτερική ανάγκη, που στην πορεία έγινε τρόπος ζωής;

Η γραφή των στίχων ήταν από νωρίς ο τρόπος να εξωτερικεύω τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου. Στην πορεία θέλησα να «ντύσω» τους στίχους μου με μουσική επιδιώκοντας ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια έγινε τρόπος ζωής.

Εκτός από το νέο προσωπικό σας δίσκο, με τίτλο «Σημείο Αναφοράς», έχετε στο ενεργητικό σας τρεις ακόμα δίσκους: «Σε μία πλάνη», «Δεν έχω νέα…» και «Κόλπο Γκρόσο». Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για τον καθέναν. Τι τους χαρακτηρίζει;

Ο δίσκος «Σε μία πλάνη» κυκλοφόρησε όταν ήμουν δεκαεννέα ετών. Αποτελείται από δέκα τραγούδια που περιλαμβάνουν τις εφηβικές μου ανησυχίες, που αποτυπώνονται τόσο στους στίχους όσο και στη σύνθεση αφού περιέχει μόνο δικές μου δημιουργίες. Μετά από οχτώ χρόνια έρχεται η δεύτερη μου δουλειά «Δεν έχω νέα...» και περιέχει έντεκα τραγούδια. Είναι η πρώτη μου απόπειρα ενορχήστρωσης κάποιων τραγουδιών και επίσης η πρώτη φορά, που δισκογραφικά συμπράττω με άλλους δημιουργούς. Το «Κόλπο Γκρόσο» αποτελείται από δώδεκα τραγούδια. Εκτός από εκείνα που είναι σε δικούς μου στίχους και μουσική περιλαμβάνει και τις διασκευές των τραγουδιών «Δεν έχω μέσον» του Δήμου Μούτση και «Πέτρα Βουβή» των Βασίλη Ξυλούρη και Γιώργου Σταυρακάκη, το οποίο πρωτογνωρίσαμε με τη φωνή του Ψαραντώνη. Σε αυτή τη δουλειά μού έκαναν την τιμή να συμμετάσχουν και να τραγουδήσουμε μαζί ο μοναδικός Ψαραντώνης στο τραγούδι «Οι ψυχές ρεμβάζουνε ακόμα» και ο Μίλτος Πσχαλίδης, που θαυμάζω και αγαπώ, στο «Ό,τι πωλείται δεν πουλιέται». Τους ευχαριστώ από καρδιάς και τους δύο.

 

ANTONIOU AGAPH POU DE SPAEI 3000x3000 B

 

«Η συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο “Σημείο Αναφοράς”, είναι ευλογία και ευθύνη», έχετε πει σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας. Μιλήστε μας γι’ αυτή και για το τραγούδι που ερμηνεύετε μαζί «Αγάπη που δε σπάει»…

Εάν κάποιος παρακολουθήσει τη μέχρι τώρα πορεία μου στη μουσική θα διαπιστώσει ότι οι επιρροές μου από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου είναι εμφανείς. Υπό μία έννοια τον θεωρώ καλλιτεχνικό μου πατέρα. Το συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρεται στη διαδρομή και τις διακυμάνσεις της σχέσης πατέρα και γιου και δεν θα μπορούσα να νιώθω τίποτα λιγότερο από συγκίνηση και ευγνωμοσύνη που το μοιράζομαι με τον Βασίλη. Θα τον ευχαριστώ πάντα για την τιμή που μου έκανε να συμμετάσχει στο δίσκο.

Τι άλλο περιλαμβάνει ο τέταρτος προσωπικός σας δίσκος με τίτλο: «Σημείο αναφοράς»;

Περιλαμβάνει ακόμα εφτά τραγούδια. Και τα οχτώ μαζί αποτελούν έναν κύκλο που περικλείει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αρχές και τα ιδανικά, που για μένα είναι σημείο αναφοράς. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι δισκογραφικά με τον φίλο μου Βασίλη Ξυλούρη στο τραγούδι «Θα βρεθούμε ξανά» του οποίου έχει γράψει τη μουσική. Μεγάλη επίσης είναι η χαρά μου, που αυτός ο δίσκος περιέχει και ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ, του Γιώργου Ζαμπέτα και του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, το «Που ‘σαι Θανάση». Προσπάθησα να το διασκευάσω και να το αποδώσω με αγάπη και σεβασμό στο πρωτότυπο.

Εκτός από αυτή την συνεργασία που αναφέραμε, υπάρχουν και άλλες που αξίζει πιστεύω να μιλήσουμε… Είναι αυτές με τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον Ψαραντώνη και με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Πως προέκυψαν και τι έχετε κρατήσει από αυτές;

Με τον Σταμάτη Μεσημέρη συνεργαστήκαμε για αρκετά χρόνια. Ετοιμάζαμε έναν δίσκο με τίτλο «Στα κύματα δραπέτες» με δικά του τραγούδια, που δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε. Κάναμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις μαζί, παρουσιάζοντας αυτή τη δουλειά. Ο Σταμάτης για μένα ήταν δάσκαλος. Χωρίς αυτόν δεν θα είχα καταφέρει να κάνω αυτά που κάνω τώρα. Είναι πάντα στην καρδιά μου. Είναι γνωστή η αγάπη μου για την κρητική μουσική και ο θαυμασμός μου για τον Ψαραντώνη. Όταν θέλησα να διασκευάσω και να εντάξω το «Πέτρα βουβή» στο δίσκο «Κόλπο Γκρόσο» γνώρισα τον Βασίλη Ξυλούρη, που έχει γράψει τη μουσική, και μέσω αυτού τον Ψαραντώνη. Μεγάλη τιμή για μένα η συμμετοχή του σε δίσκο μου. Αφού έγραψα το «Ό,τι πωλείται δεν πουλιέται», στο μυαλό μου γυρνούσε η φωνή του Μίλτου. Η ικανότητά του να μπορεί προσαρμόζεται στα διάφορα είδη μουσικής και ερμηνείας και να δίνει, στο εκάστοτε τραγούδι, το κάτι παραπάνω πάντα με γοήτευε. Αυτό που κρατάω από τις συνεργασίες που έχω κάνει έως τώρα είναι η τιμή που μου έκαναν αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες να με εμπιστευτούν, η ανιδιοτελής προσφορά και δοτικότητα τους και η κοινές μας στιγμές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη και την καρδιά μου.

 

2 αντωνιου 9.2

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

Τα επόμενα σχέδια μου περιορίζονται στην παρουσίαση του νέου δίσκου και τις ζωντανές εμφανίσεις. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για δισκογραφικά σχέδια μιας και το «Σημείο Αναφοράς» μόλις ξεκίνησε την πορεία του.

Αλήθεια, τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ένα καλό τραγούδι; Τι είναι αυτό που θα το κάνει να ξεχωρίζει;

Να έχει αλήθεια.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Πιστεύω πως τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές. Εμείς, που ξεχάσαμε να μείνουμε παιδιά, έχουμε να διδαχθούμε πολλά από εκείνα.

 

3 αντωνιου 9.2

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου 1983. Έχει σπουδάσει Διαφήμιση και Marketing. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες, εκτός της συγγραφής στίχων και ποιημάτων, τον οδήγησαν σε μουσικές σπουδές Θεωρίας, Αρμονίας, Μουσικών οργάνων και Φωνητικής.

Σημαντικός σταθμός στην έως τώρα μουσική του πορεία είναι η συνεργασία του με τον αείμνηστο τραγουδοποιό μεγάλων επιτυχιών (Ελλάς, Δεν πάει άλλο, Πόρτο Ρίκο, Όχι σε όλα κ.α.) Σταμάτη Μεσημέρη. Παρουσίασαν ακυκλοφόρητο υλικό με τίτλο “Στα κύματα δραπέτες” σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Το 2016 έγραψε μουσική για την ταινία μικρού μήκους της Τζωρτζίνας Βασιλοπούλου, με τίτλο “Αντικατοπτρισμοί”.

Το 2017 επιμελήθηκε την μουσική επένδυση της ταινίας μικρού μήκους “Η Ευτυχία και ο σιωπηλός Άγγελος” του Παύλου Θωμόμπολου και έγραψε (σύνθεση, στίχοι και ερμηνεία) το τραγούδι των τίτλων της “Τα μάτια να διαβάζεις”.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 και για δύο συνεχόμενες σεζόν, συνεργάζεται με τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό La Vita Radio, μέσω του οποίου επιμελείται και παρουσιάζει δική του, εβδομαδιαία, εκπομπή, με τίτλο “Μουσικές Μαρμαρυγές”.

Έχει στο ενεργητικό του τέσσερεις προσωπικούς δίσκους με τίτλους “Σε Μία Πλάνη” (2002), “Δεν Έχω Νέα…”(2010), "Κόλπο Γκρόσο” (2018) και “Σημείο Αναφοράς” (2022).

Σε ηλικία δεκαεννέα χρονών γράφει τους στίχους και τη μουσική σε δέκα (10) τραγούδια που αποτελούν το υλικό του πρώτου του προσωπικού δίσκου.

Η δεύτερη προσωπική του δουλειά αποτελείται από έντεκα (11) τραγούδια εκ των οποίων τα περισσότερα είναι δικές του δημιουργίες. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει τις ενορχηστρωτικές του ικανότητες.

Ο τρίτος προσωπικός του δίσκος κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group τον Απρίλιο του 2018. Στο δίσκο εκτός των τραγουδιών που υπογράφει ο ίδιος, υπάρχουν διασκευές των τραγουδιών "Δεν έχω μέσον" του μεγάλου μας συνθέτη Δήμου Μούτση και "Πέτρα βουβή" των Βασίλη Ξυλούρη και Γιώργη Σταυρακάκη. Ο δίσκος περιλαμβάνει ακόμη το τραγούδι "Κινέζικο" των Γιώργου Αραπάκη και Βασίλη Κανιάρη. Στο τραγούδι μου "Οι ψυχές ρεμβάζουνε ακόμα" συμμετέχει ο Ψαραντώνης και στο τραγούδι "Ό,τι πωλείται δεν πουλιέται” o Μίλτος Πασχαλίδης.

Το 2022 κυκλοφορεί ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Σημείο Αναφοράς” ο οποίος περιέχει συνολικά οχτώ (8) τραγούδια. Εκτός από τα τραγούδια που υπογράφει ο ίδιος εμπεριέχεται η διασκευή του τραγουδιού “Που ‘σαι Θανάση” των Γιώργου Ζαμπέτα και Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Σε αυτή τη δισκογραφική του δουλειά ξεχωρίζει η συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι “Αγάπη που δε σπάει”.

Έχει εμφανιστεί ζωντανά σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους ανά την Ελλάδα.

Το 2015 συνεργάστηκε στο studio για την ηχογράφηση του τραγουδιού του “Ό,τι Πωλείται Δεν Πουλιέται”, με τον Μίλτο Πασχαλίδη, με τον οποίο το ερμήνευσαν.

Το τραγούδι εντάχθηκε στην διαφημιστική καμπάνια “Break The Chain” - 2016, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή (Υπουργείο Εξωτερικών), για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων, http://www.breakthechain.gr/. Το τραγούδι εμπεριέχεται στον δίσκο του με τίτλο “Κόλπο Γκρόσο”.

Στις ζωντανές εμφανίσεις του, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιέχει προσωπικές του δημιουργίες, όπως και άλλες, γνωστών καλλιτεχνών, από όλο το φάσμα του καλού ελληνικού τραγουδιού (ροκ, έντεχνο και λαϊκό), εκτελεσμένο πάντα μέσα από την προσωπική του ματιά.

Το «Σημείο αναφοράς» κυκλοφορεί σε CD και τα τραγούδια του είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες   

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35