Βασίλης Αλεξάκης, το  «Τάλγκο»… ενός μεγάλου δημιουργού με τη συγγραφή

Βασίλης Αλεξάκης, το «Τάλγκο»… ενός μεγάλου δημιουργού με τη συγγραφή

Ο Βασίλη Αλεξάκη ήταν Έλληνας συγγραφέας με εμπορική επιτυχία και κριτική αποδοχή, ο οποίος έγινε γνωστός στη χώρα μας μέσω Γαλλίας.

Γραμμένα στα γαλλικά και ξαναγραμμένα ή μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα βιβλία του κινούνται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής, διακρίνονται για το ευγενικό, αν και κάποτε καυστικό τους χιούμορ και στρέφονται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: τα πάθη του έρωτα, τη λατρεία της γλώσσας και τη διάσπαρτη κοινωνική καθημερινότητα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Ο πατέρας του Γιάννης Αλεξάκης με καταγωγή από τη Σαντορίνη ήταν ηθοποιός και συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν στα πρώτα βήματα του Θεάτρου Τέχνης.

Οι σπουδές στη Γαλλία

Απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, με συμμαθητές τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, έφυγε για τη Γαλλία το 1960 και σπούδασε επί τριετία στην Ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα για τη στρατιωτική του θητεία και υπηρέτησε στη νεοσύστατη Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ, μετέπειτα ΥΕΝΕΔ). Στην αυτοβιογραφική κωμωδία του Νίκου Περάκη «Λούφα και Παραλλαγή» (1984), που αφηγείται τα έργα και τις ημέρες μιας ομάδας στρατιωτών στην ΤΕΔ, είναι ο Πέτρος Σαββίδης, τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Χατζηγιάννης.

Μετά την αφυπηρέτησή του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι. Επί σειρά ετών υπήρξε συνεργάτης της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος. Έτσι, εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα, στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα.

Τα πρώτα μυθιστορήματα στα γαλλικά και το «Τάλγκο»

Στα γαλλικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1974 με το μυθιστόρημα «Le Sandwich» και ακολούθησε την επόμενη χρονιά το «Les Girls du City-Boum-Boum» (στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Τα κορίτσια του Σίτυ Μπουμ-Μπουμ»).

Το «Τάλγκο» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη γραμμένο απευθείας στα ελληνικά. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1982 κι ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύθηκε και στα γαλλικά, μεταφρασμένο από τον συγγραφέα. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1984 από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας» και πρωταγωνιστές την Μπέτυ Λιβανού και τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο.

Εξέδωσε επίσης τα μυθιστορήματα: «Έλεγχος ταυτότητας», «Το κεφάλι της γάτας», «Πριν», «Η μητρική γλώσσα», «Η καρδιά της Μαργαρίτας», «Οι ξένες λέξεις», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «μ.Χ.», «Η πρώτη λέξη» και «Το κλαρινέτο».

Τα βραβεία

Ως πεζογράφος έχει τιμηθεί στη Γαλλία με τα βραβεία Αλμπέρ Καμί, Αλεξάντρ Βαιλάτ, Σαρλ Εσμπραγιά, Μεντισίς (το 1995, για το βιβλίο του «Η μητρική γλώσσα»), καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007, για το βιβλίο του «μ.Χ.». Έργα του έχουν εκδοθεί, εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο Βασίλης Αλεξάκης ασχολήθηκε επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Δημοσίευσε τις συλλογές «Mon amour», «Citta armoniosa», «Γδύσου», καθώς και έξι ιστορίες με εικόνες υπό τον γενικό τίτλο «Η σκιά του Λεωνίδα» (1984), που κυκλοφόρησαν και στα γερμανικά.

Μικρού μήκους ταινίες, τηλεταινίες και σενάρια

Σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Είμαι κουρασμένος», βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (1982), τις τηλεταινίες «Ο Νέστωρ Χαρμίδης περνά στην επίθεση» (1984) και «Το τραπέζι» (1989) και τη μεγάλου μήκους ταινία του «Αθηναίοι», η οποία απέσπασε το Α’ βραβείο διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χιούμορ του Σαρμούς (1991).

Ως σεναριογράφος συνεργάστηκε με τον Νίκο Περάκη («Milo-Milo»), τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο («Άντε γεια») και τον Γιώργο Πανουσόπουλο («Μ’ αγαπάς», «Ελεύθερη Κατάδυση»). Επίσης, έχει ασχοληθεί με το θέατρο («Εγώ δεν...», «Μη με λες Φωφώ»).

Το 2014 συνυπέγραψε το κείμενο «Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς», στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Βασίλης Αλεξάκης πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα, σε ηλικία 77 ετών.

© SanSimera.gr



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35