Η Ευγενία Μπλέτσα μας αποκαλύπτει τα όσα δεν γνωρίζουμε για το βιβλίο της «Όταν το βουνό γίνεται πεδιάδα»

Η Ευγενία Μπλέτσα μας αποκαλύπτει τα όσα δεν γνωρίζουμε για το βιβλίο της «Όταν το βουνό γίνεται πεδιάδα»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε την «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου της…

 

348354723 1734804263617666 1532945603052332713 n

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ο μύθοι του Αισώπου έχουν να μας δώσουν πολλά μηνύματα και ανάλογα με την ηλικία και την ψυχική- κοινωνική- οικονομική κατάσταση που θα σε βρουν, αυτά τα μηνύματα αλλάζουν. Η Ευγενία Μπλέτσα επέλεξε 4 μύθους του Αισώπου, αρκετά γνωστούς για να περάσει τα δικά της μηνύματα. Αυτοί είναι:  Ο λαγός και η χελώνα, Το λιοντάρι και το ποντίκι, Η αλεπού και το κοράκι , Ο γεωργός και τα παιδιά του.

Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο στο να πάει παρακάτω, να του δώσει τη δύναμη, το θάρρος, την ελπίδα να σηκώσει το κεφάλι και να προχωρήσει. Αρκεί να τολμήσει, να κάνει την αρχή!

Αυτό το βιβλίο λοιπόν, απευθύνεται στον άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το δίλημμα: «Να βουλιάξει στο οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή να  σταθεί γερά στα πόδια του και να πάει παρακάτω».

Ευκολοδιάβαστο και κατανοητό, χωρίς υπερβολές, έτσι ώστε να  μπορεί εύκολα να διαβαστεί από ένα παιδί 8 ετών μέχρι και έναν ενήλικα.

 

334168669 1634984290275923 1886452463681713083 n

Αλλά ας ακούσουμε την ίδια τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό της δημιούργημα… 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Όλα όσα βίωσα πριν χρόνια μέσα από τις τεχνικές της δραματοθεραπείας που είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας μέσω του θεάτρου και της τέχνης.

Τέσσερις νουβέλες βασισμένες σε μύθους του Αισώπου, όπως αναφέρετε στην εισαγωγή του βιβλίου. Εύκολο το εγχείρημα αυτό;

Εύκολο και συνάμα δύσκολο. Εύκολο από τη μια γιατί  δεν ξεκίνησα να γράφω  από το μηδέν… Δύσκολο  από την άλλη επειδή όφειλα να γράψω με έναν τρόπο ο οποίος θα έριχνε  περισσότερο φως στα μηνύματα των μύθων του Αισώπου. 

Συμβολικό το «βουνό», το ίδιο πιθανολογώ και ο «ορειβάτης». Η διαδρομή όμως, είναι αυτή που δίνει πνοή στη ζωή. Έτσι δεν είναι;

Σαφέστατα το έχει πει καταπληκτικά ο σπουδαίος μας Καβάφης  στο πασίγνωστο ποίημά του: μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη. Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ΄ ωραίο ταξίδι

Είναι τελικά τα προβλήματα βουνό ή απλά εμάς μας εξυπηρετείς να τα χαρακτηρίζουμε έτσι, φοβούμενοι μια πιθανή αποτυχία;

Έχω την αίσθηση ότι τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο τα φανταζόμαστε… Επιπλέον καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας ότι πολλές φορές μια αποτυχία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σκαλοπάτι  προς την επιτυχία!

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες, για να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Κάθε «βουνό» όσο πανύψηλο και δύσβατο κι αν είναι μπορεί να γίνει «πεδιάδα» αρκεί να δείξουμε θάρρος, υπομονή, επίμονη, δύναμη και πίστη.

Καλλιόπη Γραμμένου, για τον aylogyrosnews



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35