Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης μιλάει στον Παύλο Ανδριά, για το νέο του  βιβλίο «Ευ ζην²»

Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης μιλάει στον Παύλο Ανδριά, για το νέο του βιβλίο «Ευ ζην²»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε τον «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου του…

 

ευ ζην2

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, μαθηματικός και δάσκαλος της Φιλοσοφίας στην «Ελληνική Αγωγή», συνεχίσει με αυτό του το βιβλίο να μας «διδάσκει» μέσα από πλήθος ασκήσεων, πρακτικών και παραδειγμάτων, πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του για να ζήσει ευτυχισμένος!

Ένα μοναδικό σύνολο πληροφοριών και γνώσης, που δύσκολα θ’ αφήσουν κάποιον αδιάφορο, αν το κύριο μέλημά του είναι η ψυχή και πνευματική του ηρεμία.

Η αμεσότητα του κειμένου και ο τρόπος γραφής του συγγραφέα μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας, κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στο χθες και το «αύριο» του ψυχικού μας κόσμου.

Έχοντας γνώση πως όλα λειτουργούν βάσει την καλής ψυχικής μας διάθεσης, πάμε ένα βήμα παρακάτω… «επιτρέποντας» στην αγάπη και τον έρωτα να φωλιάσουν στη ζωή μας.

Η ζωή είναι μαγεία και έχω την αίσθηση πως όλοι έχουμε δικαιούμαστε να την απολαύσουμε και σ’ αυτό θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το εξαιρετικό σύγγραμμα.

 

gewrgiadhs lewnidas

 

Αλλά ας ακούσουμε τον ίδιο τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό του δημιούργημα… 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η σειρά βιβλίων «ΕΥ ΖΗΝ» παρουσιάζει την διδασκαλία των αρχαίων Στωικών φιλοσόφων για την διαχείριση της καθημερινής ζωής. Τα δύο πρώτα βιβλία επικεντρώνονται στην διαχείριση των συναισθημάτων , τόσο των αρνητικών , όσο και των θετικών. Οι λόγοι που με ώθησαν στην συγγραφή των έργων αυτών είναι η αγάπη για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία,  η ανάγκη του σημερινού ανθρώπου να διαχειριστεί τον εσωτερικό του κόσμο σε μια  συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, και  το διεθνές ρεύμα μελέτης της Στωικής φιλοσοφίας που αποκτά καθημερινά χιλιάδες φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Αλήθεια, πως μπορεί κάποιος να διαχειριστεί το καθετί στη ζωή του, με απώτερο σκοπό την ευτυχία;

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, διαθέτουμε 3 εγκεφάλους: αυτόν που δημιουργεί σκέψεις , αυτόν που παράγει συναισθήματα και αυτόν που είναι υπεύθυνος για την αυτόματη συμπεριφορά μας. Όταν οι τρείς αυτοί εγκέφαλοι πειθαρχούν ώστε να ευθυγραμμίζονται στην εντολή μιας συνειδητής σκέψης, ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει οτιδήποτε.  Για να συμβεί όμως αυτή η ευθυγράμμιση, θα πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας,  τα συναισθήματά μας, όπως και να θέσουμε στην ζωή μας συνήθειες που να βοηθούν την έκφραση της συνειδητής μας θέλησης. Η ευτυχία σήμερα ορίζεται ως  επιτυχία σε 4 σημαντικούς τομείς:  Υγεία, οικονομικά, σχέσεις και πνευματική εξέλιξη. Ο άνθρωπος που ελέγχει τους  εγκεφάλους του, φυσιολογικά θα επιτύχει και στους τέσσερις τομείς χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια.  

Από τι εξαρτάται η βελτίωση της ζωής στην καθημερινότητάς μας;

Το μυστικό βρίσκεται στην διαχείριση των συναισθημάτων, διότι είναι πιο απτά και εύκολα παρατηρήσιμα. Τα συναισθήματα είναι χημικά στοιχεία που παράγονται στον οργανισμό μας, κατόπιν ενός ηλεκτρικού σήματος που έχει δοθεί από μία σκέψη (συνειδητή ή ασυνείδητη). Τα αρνητικά συναισθήματα είναι χρήσιμα διότι αποτελούν το φρένο στην ζωή μας, μας υποδεικνύουν τι να προσέξουμε και τι να αλλάξουμε. Τα θετικά συναισθήματα αποτελούν το γκάζι, μας ωθούν προς την επιτυχία μέσω της αυτοπεποίθησης που νοιώθουμε. Καθώς ο άνθρωπος μαθαίνει να χειρίζεται τόσο το φρένο , όσο και το γκάζι στην ζωή του, μπορεί να ξεκινήσει με σταθερά αποτελέσματα την βελτίωση της καθημερινότητάς του, ή ότι άλλο επιθυμεί στην ζωή του. 

Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις αλήθειες και να αισθανθούμε τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού μας; 

Η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου είναι η αγάπη προς τον εαυτό του. Για να αγαπήσουμε όμως τον εαυτό μας πρέπει να ανακαλύψουμε και να αποδεχθούμε το αυθεντικό μας κομμάτι.  Τα γεγονότα της ζωής, τόσο τα δυσάρεστα όσο και τα ευχάριστα,   συμβαίνουν ακριβώς για να  αφυπνίσουν αυτό το αυθεντικό μέρος μέσα μας. Στο βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται, ο άνθρωπος είναι ικανός να αντιληφθεί αλήθειες και να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για να αγαπήσει αληθινά τον εαυτό του. Ο σημερινός άνθρωπος εμφανίζει τεράστιο πρόβλημα στο να συνειδητοποιήσει την ομορφιά που υπάρχει μέσα του, διότι είναι πάρα πολύ εξαρτώμενος από τις γνώμες των άλλων. Όταν οι άλλοι σε καθορίζουν, είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τον αυθεντικό εαυτό σου.

Μπορεί ο άνθρωπος να τιθασεύσει τα συναισθήματά του και να κάνει πράξη μια ριψοκίνδυνη επιθυμία, που θα τον «βοηθήσει» να αισθανθεί ανώτερος; 

Όταν ευθυγραμμίζεται η σκέψη με το συναίσθημα, η επιθυμία αναβλύζει φυσιολογικά, σαν κάτι απόλυτα λογικό. Για παράδειγμα, όταν ένα ζευγάρι νοιώθει όμορφα μεταξύ του, η επιθυμία για την επισημοποίηση της σχέσης τους έρχεται φυσιολογικά, χωρίς να βιώνουν κανένα ρίσκο. Αντίθετα, όταν δεν αισθάνονται σίγουροι και υπάρχουν αμφιβολίες, ο γάμος είναι μία ριψοκίνδυνη επιθυμία. Εδώ, η αμφιβολία είναι το φρένο που όταν κάποιος ξέρει να το χειρίζεται σωστά, μπορεί να τον σώσει από δυσάρεστες καταστάσεις. Το ρίσκο πράγματι σε βοηθάει να νοιώσεις ανώτερος, όμως το σημαντικό είναι να νοιώθεις αυτοπεποίθηση, όχι ανωτερότητα. Η ανωτερότητα είναι ένα καμουφλαρισμένο συναίσθημα κατωτερότητας, η αυτοπεποίθηση είναι εσωτερική ελευθερία και επιτυγχάνεται από το ξεκαθάρισμα των σκέψεων και των συναισθημάτων.  

Ποιο  μήνυμα  θα στέλνατε στους αναγνώστες, για να διαβάσουν αυτό σας το πόνημα;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερείστε τίποτα από αυτά που επιθυμείτε. Για κάθε τι, υπάρχει κάποιος που ήδη το πέτυχε και γνωρίζει πως γίνεται. Το κοινό γνώρισμα των ανθρώπων που πέτυχαν σε κάποιον τομέα της ζωής του είναι ότι κατάφεραν – σε αυτό τον τομέα- να ευθυγραμμίσουν  τα συναισθήματά τους και την συμπεριφορά τους με την συνειδητή σκέψη τους. Η Στωική φιλοσοφία έχει μελετήσει σε βάθος το ζήτημα της εσωτερικής διαχείρισης και μπορεί να οδηγήσει τον σημερινό άνθρωπο, στην ευδαιμονία. Μην χάνετε χρόνο, η ευτυχία είναι επιλογή.

Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyros news



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35