O Κώστας Τερζάκης μιλάει στον Παύλο Ανδριά, για το νέο του βιβλίο «ΑΡΕΝΑ»

O Κώστας Τερζάκης μιλάει στον Παύλο Ανδριά, για το νέο του βιβλίο «ΑΡΕΝΑ»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε τον «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου του…

 

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Όταν ένα βιβλίο σε κερδίζει από τις πρώτες του σελίδες, αυτό που ακολουθεί γνωρίζεις πως θα σε κάνει να το λατρέψεις και να μην το αφήσεις από τα χέρια σου, αν πρώτα δεν το τελειώσεις. Αυτό λοιπόν κάνει ο Κώστας Τερζάκης με την «Αρένα». Με έναν ευρηματικό τρόπο, αρκετά διαφορετικό με τις μέχρι τώρα τακτικές προσέγγισης και απόδοσης κειμένου πάνω στο χαρτί, μας «μεταμορφώνει» σε «συνοδούς» των ηρώων του και δίχως άλλο μας αποκαλύπτει τα όσα μέχρι και σήμερα βολευόμαστε να κρύβουμε κάτω από το χαλί της γενίκευσης.

Με μια γραφή γεμάτη ζωντάνια, με εικόνες γήινες και αληθινές, η ιστορία της «Αρένας» γίνεται ένα με το είναι μας, μιας και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε δικαιωμένοι ως προς το ότι κάποια στιγμή, «κάποιος» πρέπει να μιλήσει με αλήθειες. Θύτες και θύματα σε αυτό το βιβλίο δεν χωράνε, μιας και η ζωή δεν ζητάει δικαίωση και ελαφρυντικά για τα όσα εμείς οι ίδιοι πράττουμε και συνειδητά βιώνουμε.

Με χιούμορ και γνωρίζοντας ο συγγραφέας πως μέσα από «χαλαρές» στιγμές απόλαυσης, παροδικής ευτυχίας και εγωπάθειας, αποκαλύπτονται τα μεγαλύτερα μυστικά, οδηγεί τον αναγνώστη στην αλήθεια, αυτή που όλοι κάποια στιγμή θα θέλαμε να «φανεί» και σε μας, βγάζοντάς μας νικητές, από τη δική μας αρένα.

Διαβάζοντάς το, θα γελάσεις, θα σκεφτείς και έχοντας πλήρη επίγνωση των πραγμάτων, θα αναθεωρήσεις πολλά από τα όσα μέχρι τώρα θεωρούσες δεδομένα και όταν οι ήρωες του Τερζάκη, σου δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, ένα πέπλο ευτυχίας θα σκεπάσει την καρδιά σου.

Είναι από εκείνα τα βιβλία, που δύσκολα ξεχνάς… μιας και σου επιτρέπει μέσα από αλήθειες, πάθη, λάθη με άφθονο ρίσκο, να «οικειοποιηθείς» το ρόλο του συγγραφέα, όσο η συνείδησή σου το επιτρέπει.

 

banner ΤΕΡΖΑΚΗΣ 600x313

 

Αλλά ας ακούσουμε τον ίδιο τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό του δημιούργημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα…

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η διάθεση να καταδείξω και να καυτηριάσω την κοινωνία που έχουμε δημιουργήσει. Με την απληστία, τον εγωισμό, την ματαιοδοξία, την ανοησία που ζούμε. Χρειαζόμουν κάπου επιτέλους να νικήσει και το καλό!

Οι ήρωες είναι καθαρά δημιούργημα της «φαντασίας» σας ή είναι «πρόσωπα» της διπλανής πόρτας που αρνούνται να δαμάσουν τη ζωή και βολεύονται στο να παρασιτούν εις βάρος των άλλων;

Οι ήρωες και οι αντιήρωες που έχω στην «ΑΡΕΝΑ», ενώ είναι δημιουργήματα της φαντασίας μου, ασφαλώς και είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ο καθένας με την δική του ψυχολογία και λογική, στον δικό του αγώνα επιβίωσης ή κυριαρχίας.

Οι θυσίες και οι κοινωνικές ανατροπές των πρωταγωνιστών σας, βοηθούν στην εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας; Και αν ναι, γιατί παραμένουν «αιχμάλωτοι» των στιγμών τους;

Οι πρωταγωνιστές δεν παραμένουν αιχμάλωτοι των στιγμών τους, υπομένουν τις συνέπειες των επιλογών τους, όπως όλοι μας, και του τρόπου σκέψης τους. Έτσι βέβαια, όπως και στην ζωή, εξελίσσεται η ιστορία και τα γεγονότα.

Υπάρχουν θύτες και θύματα, όταν ο καθένας προσπαθεί συνειδητά και απροκάλυπτα να «διαχειριστεί» τη ζωή του άλλου;

Ασφαλώς υπάρχουν θύτες και θύματα, πάντα σε κάθε διαμάχη και  κάθε στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο, δεν προσπαθούν όλοι, συνειδητά και απροκάλυπτα, να διαχειριστούν τις ζωές των άλλων. Όμως αυτοί που λειτουργούν έτσι είναι μάλλον η πλειοψηφία ή τουλάχιστον αρκετοί για να γίνονται ακόμα εγκλήματα  και καταστροφές. Υπάρχει πάντα η αέναη μάχη του καλού με το κακό.

Είναι τελικά η ζωή μια «Αρένα»;

Συμβολικά ναι, είναι η ζωή μία «ΑΡΕΝΑ», Αρένα επιβίωσης, μαχών, συναισθημάτων.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες, για να διαβάσουν αυτό σας το πόνημα;

Αν θέλετε να περάσετε όμορφα, να ψυχαγωγηθείτε και να διασκεδάσετε, σας προτείνω ανεπιφύλακτα την «ΑΡΕΝΑ». Ένα βιβλίο  γρήγορο, δυναμικό, με έντονο ψυχολογικό, κοινωνικό, ερωτικό, αστυνομικό χαρακτήρα. Με πλοκή γεμάτη ανατροπές και αγωνία. Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς και δημιουργοί, στηρίξτε τους…

 

κωστας τερζακης προφιλ

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Μικρασιάτισσα μητέρα και Αθηναίο πατέρα. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και ηθοποιός στη Δραματική σχολή Περίακτος. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της σχολής εργαζόταν σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές, στο Θέατρο και στο ραδιόφωνο. Ξεκίνησε τον δρόμο του σαν ηθοποιός από το 1988 κι έκτοτε εργάζεται ακατάπαυστα, γράφοντας παράλληλα στίχους και κείμενα.

Στο Θέατρο είχε την τύχη να συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως τους: Κ. ΔΑΜΑΤΗ, Στ. ΤΣΑΚΙΡΗ, Αν. ΑΝΤΥΠΑ, Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Τ. ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗ, Κ. ΜΠΑΚΑ, Στ. ΛΙΒΑΘΙΝΟ, Β. ΤΣΙΒΙΛΙΚΑ κ.ά, καθώς και με σπουδαίους ηθοποιούς που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και τη διδασκαλία τους.

Έχει εργαστεί στον Ελληνικό κινηματογράφο και έχει συμμετοχή σε μία Γαλλική ταινία, αφιερωμένη στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, με τίτλο ‘‘Τα στεφάνια της δόξας’’ όπου είχε τον ρόλο του Σπύρου Λούη.

Εργάζεται χρόνια με τη φωνή του σε διαφημίσεις, μεταγλωττίσεις κι επαγγελματικές προωθήσεις, ενώ επίσης εργάζεται σε παρουσιάσεις εκδηλώσεων και αγώνων μεγάλων ομάδων, μεταξύ των οποίων και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Συμμετείχε με τη φωνή του στην ομάδα προβολής και προώθησης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και των χορηγών τους.

Επιπλέον, εργάστηκε για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, τόσο στην προώθηση του προγράμματος, όσο και ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων: Η Αλτάνα της Πάργας, Το Τρίτο στεφάνι, η Λάμψη κ.ά.

Στίχοι του έχουν τραγουδηθεί από γνωστούς Έλληνες ερμηνευτές. Έγραψε τους στίχους των τραγουδιών, τα κείμενα κι έκανε την αφήγηση, στο μουσικό έργο ΙΩΝΙΑ-ΠΥΛΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, που παρουσιάστηκε σε διάφορους Δήμους της πρωτεύουσας αλλά και στο Ηρώδειο στις 7-10-2023, με 137 καλλιτέχνες επί σκηνής.

Η ΑΡΕΝΑ είναι το πρώτο του βιβλίο.

Δεν σταματά να προσπαθεί, να ονειρεύεται και να προσφέρει πάντα με το ίδιο πάθος…

 

Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyros news



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35