«Αντίο Σμύρνη» της Ιωάννας Μπαμπέτα… στην προθήκη της αυλής μας

«Αντίο Σμύρνη» της Ιωάννας Μπαμπέτα… στην προθήκη της αυλής μας

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα  ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στην κοσμοπολίτικη πόλη.

Μια ιστορία δύο φίλων ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου, με ένα ποδήλατο που ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν βόλτα μαζί του στην Προκυμαία, αφού ο ένας εκ των δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη βιαστικά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι η τελευταία φράση του αγοριού ενώ βρίσκεται στο πλοίο που θα φέρει εκείνον και την οικογένειά του στην Ελλάδα.

Συγκινητικό, προσιτό στα παιδιά,  με προσεγμένη και μοντέρνα εικονογράφηση, της Άρτεμης Πρόβου, αποτελέσει την αφορμή για πολλές συζητήσεις σχετικά με την Καταστροφή της Σμύρνης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Ήταν άνοιξη του 1919 όταν ο μπαμπάς υποσχέθηκε στον Λευτέρη ένα ποδήλατο. Εκείνες τις μέρες ελληνικές σημαίες γέμιζαν τον χάρτη και στόλιζαν τα μπαλκόνια.

«Ήρθαν οι Έλληνες!»

Ο καιρός περνούσε και ο Λευτέρης παρέα με τον φίλο του τον Ασλάν σεργιάνιζαν στην προκυμαία του Και. Σχεδίαζαν ταξίδια κι έκαναν όνειρα για το μέλλον.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1922 όταν οι ελληνικές σημαίες κατέβηκαν, τα όνειρα έγιναν εφιάλτες και τα ταξίδια ήταν πλέον χωρίς επιστροφή.

 

μπα1

 

«Αντίο, Σμύρνη»

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ:

https://minoas.gr/PDF/14321_Preview.pdf

Αποκτήστε το εδώ:

https://minoas.gr/product/antio-smyrni/

 

μπα2

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια.

Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Οργανώνει και συντονίζει τις παρουσιάσεις συγγραφέων για το νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του δημοτικού. Επίσης διατηρεί τη δική της στήλη «Βιβλία από όλο τον κόσμο», στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας KosVoice.

Κάθε μήνα παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα Ελληνική Γνώμη, που κυκλοφορεί στον Καναδά για τους Έλληνες της διασποράς.

Παιδικά της βιβλία που έχουν εκδοθεί είναι Η Μελίνα ντετέκτιβ, Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου (βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία), Πριγκιπικά γενέθλια, Ο βασιλιάς λύκος (βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία), Η Ζωή που περισσεύει… (βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία), η νταντά μου, Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες (βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις (βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), Διακοπές στη βεράντα, Τα γουρουνάκια της ευτυχίας, Ένα παρατσούκλι και για μένα, παρακαλώ.

 

μπαεικ

Η Άρτεμις Πρόβου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2007, συνεχίζοντάς τες στο Art and Design Faculty of Kingston University του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην εικονογράφηση ‘MA Illustration and Animation’, το 2011. Αυτή τη στιγμή, ζει και εργάζεται ως εικονογράφος στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Η δουλειά της επικεντρώνεται στην εικονογράφηση για παιδιά, και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, βιβλία λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά, ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια, εικονογράφηση για σκηνογραφία, κ.α. Ασχολείται, επίσης, με τη διδασκαλία των εικαστικών τεχνών και τη διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά. Μπορείτε να δείτε τη δουλειά της εδώ: artemisprovou.co.uk 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35