Ένα πράσινο καταφύγιο

Ένα πράσινο καταφύγιο

Γράφει ο  Γιώργος Ντούρος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αττικής, με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού - Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση

Τα βόρεια προάστια της Αθήνας έρχονται σε αντίθεση με πολλές πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της πόλης. Ευλογημένες με εκτεταμένους χώρους πρασίνου, πάρκα για παράδειγμα, οι γειτονιές αυτές εκτιμώνται εδώ και καιρό για την ηρεμία και τη φυσική τους ομορφιά. Ήδη έχουμε και τις πρώτες μαζικές αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλες τις περιοχές: δήμοι όπως το Νέο Ηράκλειο ή η Νέα Ιωνία εξακολουθούν να υστερούν σε πράσινο.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, η αξία αυτών των ανοιχτών περιοχών έγινε ακόμη πιο εμφανής. Καθώς οι περιορισμοί περιόριζαν την κινητικότητα και τις υπαίθριες δραστηριότητες, οι κάτοικοι των βόρειων προαστίων είχαν το προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε κοντινούς χώρους πρασίνου, όπως το Άλσος Συγγρού. Αυτές οι οάσεις παρείχαν διαφυγή από το άγχος και τον περιορισμό της πανδημίας, προσφέροντας χώρους για άσκηση, χαλάρωση και προβληματισμό.

Αλλά το μάθημα από αυτή την περίοδο εκτείνεται πέρα από τα όρια αυτών των προαστίων. Η εμπειρία του lockdown έριξε το φως στην ανισότητα μεταξύ των περιοχών ανά την Αθήνα. Κατέδειξε επίσης πόσο σημαντικά είναι αυτά τα περιβάλλοντα για την ψυχική και σωματική ευεξία, ιδίως σε περιόδους κρίσης.

Διατήρηση και ενίσχυση των χώρων πρασίνου

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Αθήνα πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της διατήρησης, ενίσχυσης και επέκτασης των χώρων πρασίνου στο αστικό της τοπίο. Οι πόλεις ανά την Ευρώπη παρέχουν ένα εξαιρετικό μοντέλο προς μίμηση, όπου τα προσεκτικά σχεδιασμένα πάρκα και οι κήποι ενσωματώνονται άψογα στην αστική ζωή.

Η επένδυση στη διατήρηση αυτών των υφιστάμενων πράσινων παραδείσων είναι ζωτικής σημασίας. Η σωστή φροντίδα, η βιώσιμη διαμόρφωση του τοπίου και η προστασία από την ανοικοδόμηση θα διασφαλίσουν ότι οι χώροι αυτοί θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν.

Επιπλέον, η πόλη πρέπει να αυξήσει τους χώρους πρασίνου, όχι μόνο στα βόρεια προάστια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα. Η δημιουργία νέων πάρκων (με την πραγματική έννοια της λέξης), η αναζωογόνηση παραμελημένων χώρων και η ενθάρρυνση των δημόσιων κήπων θα συμβάλουν στη γεφύρωση του πράσινου χάσματος μεταξύ των διαφόρων γειτονιών.

Μετατρέποντας τα μαθήματα σε κληρονομιά

Οι χώροι πρασίνου στα βόρεια προάστια της Αθήνας ήταν πάντα ένας θησαυρός, αλλά η πανδημία έχει ανεβάσει την αξία τους σε ένα νέο επίπεδο. Καθώς ξεπερνάμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να μεταφέρουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε στο μέλλον. Διατηρώντας και επεκτείνοντας τους χώρους πρασίνου, η Αθήνα μπορεί να προσφέρει σε όλους τους κατοίκους της τη θρέψη, τη χαλάρωση και τη σύνδεση με τη φύση που χρειάζονται και αξίζουν. Αυτό το όραμα μιας πιο πράσινης πόλης δεν είναι απλώς ένα όνειρο, αλλά μια ουσιαστική πορεία προς μια πιο υγιή και αρμονική αστική ζωή. Ας κάνουμε το lockdown ευκαιρία.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35