5 τρόποι που η ανάγνωση αλλάζει τον εγκέφαλό μας

5 τρόποι που η ανάγνωση αλλάζει τον εγκέφαλό μας

Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ανάγνωση είναι μια δραστηριότητα που μειώνει το άγχος, που μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις αναμνήσεις των ανθρώπων, αυξάνει τη δύναμη του εγκεφάλου, και ενισχύει τις ενσυναισθητικές ικανότητες. Η ανάγνωση έχει συνδεθεί ακόμη και με τη μακροζωία. Είναι μια μαγική και ακόμη κάπως μυστηριώδης διαδικασία. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους η ανάγνωση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας και τι σημαίνει για τη ζωή μας.

1. Η ανάγνωση αυξάνει τη συνδεσιμότητα τμημάτων του εγκεφάλου

Δεν είναι ασυνήθιστο να λένε οι άνθρωποι ότι ένα βιβλίο άλλαξε τη ζωή τους, αλλά επίσης μπορεί να αλλάξει τον ίδιο τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές στο Κέντρο Νευροπολιτικής του Πανεπιστημίου Emory διαπίστωσαν ότι η ανάγνωση μιας αφήγησης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, όχι μόνο κατά τη συμμετοχή στη δραστηριότητα αλλά και στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε κατάσταση ηρεμίας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν διαβάζουμε, η λειτουργία του αριστερού κροταφικού λοβού του εγκεφάλου – περιοχή που σχετίζεται με την αντίληψη της γλώσσας – αυξάνεται. Επιπλέον, αυτή η αυξημένη δραστηριότητα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες μετά την ανάγνωση.

2. Οι αναγνώστες μπαίνουν στη θέση των χαρακτήρων των βιβλίων, μεταφορικά και βιολογικά

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Emory, η ανάγνωση όχι μόνο αυξάνει τη συνδεσιμότητα στον κροταφικό λοβό, αλλά επίσης αυξάνει τη δραστηριότητα στην κεντρική αύλακα του εγκεφάλου, περιοχή που σχετίζεται με την πρωτογενή αισθητική και κινητική δραστηριότητα. Όταν διαβάζουμε, οι νευρώνες σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να δημιουργήσουν μια αίσθηση όχι μόνο για τη δράση του βιβλίου, αλλά και ένα βίωμα για όσα περιγράφονται. Για παράδειγμα, αν διαβάζετε ένα απόσπασμα από τον Χάρι Πότερ όπου τρέχει μακριά από τους Dementors, οι νευρώνες που σχετίζονται με τη φυσική πράξη του τρεξίματος ενεργοποιούνται. Ένα φαινόμενο γνωστό ως βιωμένη αίσθηση, η ανάγνωση δεν σε βάζει μόνο εικονικά στη θέση κάποιου άλλου, το κάνει κυριολεκτικά μέσω της βιολογίας του εγκεφάλου.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35