Ευάγγελος Σαμιώτης: «Όσο πιο χαμηλά κοιτάς τόσο πιο ψηλά πηγαίνεις…»

Ευάγγελος Σαμιώτης: «Όσο πιο χαμηλά κοιτάς τόσο πιο ψηλά πηγαίνεις…»

σαμιωτης

Κουβέντα στην «αυλή» με τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό της παράστασης «Απ’ την αρχή μέχρι το τέλος» Ευάγγελο Σαμιώτη

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Μια παράσταση της Δήμητρας Παπαδοπούλου που έτυχε να πάω στα 27 μου χρόνια μέχρι τότε δεν είχα ιδέα από θέατρο. Μαγεύτηκα άρχισα να ρωτάω πως γίνεσαι ηθοποιός γιατί δεν είχα ιδέα, έψαξα, έμαθα, γράφτηκα σε μια δραματική σχολή και από τότε ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» που λέγεται θέατρο.

 

Τι σας έκανε να συμμετέχετε στην παράσταση «Απ’ την αρχή μέχρι το τέλος» & ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή; 

Η ερώτηση μάλλον είναι τι με έκανε να διαλέξω αυτό το κείμενο καθώς εγώ το έχω γράψει και ανεβάσει. Λοιπόν με έκανε να διαλέξω  το συγκεκριμένο θεατρικό από αυτά που έχω γράψει γιατί… τώρα θα μπορούσα να γράψω χίλιες δυο φαμφαρολογίες για να εντυπωσιάσω αλλά πολύ απλά θα πω πως αυτό ένιωσα την συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μου και αυτό ανέβασα, τόσο απλά τόσο αληθινά!

 

Ποιο μήνυμα θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;

Να έρθει να δει την παράσταση και σίγουρα είτε είναι μικρός σε ηλικία είτε μεγάλος θα βρει πολλά κοινά σημεία με την ζωή του με έναν βέβαια πιο τσαχπίνικα τρόπο που τα παρουσιάζουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση σε αρκετά σημεία να μην ταυτιστεί, να μην πει  «ωχ και εγώ το έχω κάνει αυτό!»

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή παράσταση;

Αλήθεια, αλήθεια, αλήθεια! Είτε είναι κωμωδία, είτε δράμα, είτε οποιοδήποτε είδος πρέπει να περιλαμβάνει αλήθεια. Από εκεί και πέρα είναι θέμα βιωμάτων και αισθητικής αν θα σ αρέσει, όμως χωρίς αλήθεια δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Τι σημαίνει η λέξη «σανίδι» για εσάς;

Ένα  επαναλαμβανόμενο καθημερινό ψέμα που γίνεται αλήθεια.

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;

Δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσης ώστε να μπω τόσο βαθειά για να προτείνω στους ξένους ποια να δουν. Ο Καζαντζάκης σε ένα μυθιστόρημα του έλεγε: πρέπει να ξέρεις για τι δεν είσαι. Δεν είμαι ο κατάλληλος, αν και έχω διαβάσει αρκετά, να είμαι πρέσβης της ελληνικής θεατρικής σκηνής με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική τραγωδία, στο νεοελληνικό θέατρο ίσως θα μπορούσα.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας θεατρικός συγγραφέας;

Είναι πολλοί, θα αδικήσω αρκετούς, δεν θα πω μόνο θεατρικούς αλλά θα πω αυτούς που με επηρέασαν προσωπικά  για διαφορετικούς λόγους. Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ο Νίκος Τσιφόρος και στις αρχές που ασχολήθηκα με το θέατρο είχα ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ίψεν, ακόμα έχω. Αν και ανεβάζω δικά μου έργα, μ’ αρέσει πολύ να διαβάζω κλασικό θέατρο και μου αρέσουν αρκετοί.

 

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Τίποτα δεν γίνεται με γούρια, δε πιστεύω σε γούρια, πιστεύω στην δουλειά, δουλειά, δουλειά.

 

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Όσο πιο χαμηλά κοιτάς τόσο πιο ψηλά πηγαίνεις…

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να κάνεις λάθη είναι ο ασφαλέστερος δρόμος να βρεις το σωστό.

 

τελος

 Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35