Αθηνά Μαλαπάνη: «Πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία μας και το πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα…»

Αθηνά Μαλαπάνη: «Πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία μας και το πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα…»

μαλαπανη

Η συγγραφέας Αθηνά Μαλαπάνη, γράφει στη γραφομηχανή για τον «ΚΩΔΙΚΟΣ ’21: Η επόμενη ημέρα»…

Από την «ελευθερία» της καθημερινότητας στην «αιχμαλωσία» της ζωής μας, λόγω του COVID -19. Πόσο σας επηρέασε αυτή η αλλαγή; 

Η αλλαγή αυτή ήταν πολύ δύσκολη και για εμένα, όπως και για όλον τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντική, διότι με βοήθησε να αναλογιστώ κάποια πράγματα, συγγραφικά, επαγγελματικά, αλλά και στα προσωπικά μου, με αποτέλεσμα να κάνω αξιοσημείωτες αλλαγές στην καθημερινότητά μου. Επιπλέον, ο εγκλεισμός με βοήθησε να βρω εναλλακτικούς τρόπους να περνάω καλά στο σπίτι ή σε κοντινά μέρη, όπως τα πάρκα της γειτονιάς μου που είτε δεν τα ήξερα είτε δεν τα είχα προσέξει. Οπότε, εξερεύνησα περισσότερα και κυρίως, άγνωστα πράγματα!

 

Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πως λειτουργήσατε και τι ήταν αυτό που σας έλειψε περισσότερο;  Υπήρχαν στιγμές θυμού ή περισυλλογής;

Όπως ανέφερα και πριν, υπήρχαν στιγμές περισυλλογής και αναθεώρησης πολλών πραγμάτων στην καθημερινότητά μου και μάλιστα, σε όλα τα επίπεδα. Υπήρχαν και κάποιες στιγμές θυμού και έντονου εκνευρισμού λόγω της πίεσης που αναπόφευκτα υπήρχε λόγω του εγκλεισμού και των δυσκολιών. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο ήταν η ελευθερία. Να μπορώ να συναντώ δικούς μου ανθρώπους και να συναναστρέφομαι μαζί τους χωρίς φόβο μετάδοσης του οποιουδήποτε ιού. Γενικότερα, το συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας θα ήθελα να μου περάσει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον!

 

Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε σ’ όλους εκείνους που οι συνθήκες τους απαγορεύουν να κάνουν πράξη τα «θέλω» τους;

Το μήνυμα που στέλνω και στον εαυτό μου: Υπομονή και Κουράγιο! Και φυσικά, αν μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε, τόσο το καλύτερο! Προσωπικά, συνέχισα τα μαθήματά μου, καθόσον είμαι καθηγήτρια μέσω της τηλεκπαίδευσης. Ήταν ένας εναλλακτικός τρόπος που με βοήθησε τόσο να συνεχίσω την ύλη μου όσο και να μην παραμελήσω τους μαθητές και τις μαθήτριές μου και να είμαι σε επαφή μαζί τους.

 

Αν σας ζητούσαμε να βάζατε έναν τίτλο στη χρονιά που έφυγε, ποιος θα ήταν αυτός;

Το 2020, η χρονιά που πέρασε, αλλά και το 2021, η χρονιά που διανύουμε και έχουμε φτάσει πάνω από το ήμισύ της, θα έλεγα ότι έπρεπε να χαρακτηριστεί από την Ανάγκη Αναθεώρησης. Αυτός είναι και ο τίτλος που θα έβαζα, Ανάγκη Αναθεώρησης!

 

Οι τέχνες, τα γράμματα και γενικά ο πολιτισμός, έπεσαν «θύμα» αυτής της καραντίνας ή πιστεύετε πως μέσα από αυτή θα βγουν πιο δυνατές;

Μερικές τέχνες έπεσαν θύματα, καθώς οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το θέατρο και ο κινηματογράφος. Ελπίζω να ανακάμψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ωστόσο, το βιβλίο και η λογοτεχνία δεν θεωρώ ότι βίωσαν τόσο σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο κόσμος είχε ανάγκη να διαβάσει για να "σκοτώσει" τον τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο του. Εντούτοις, δεν γίνονταν βιβλιοπαρουσιάσεις, με αποτέλεσμα να είναι κι αυτό ένα πλήγμα για τον λογοτεχνικό και εκδοτικό χώρο, καθώς οι αναγνώστες δεν μπόρεσαν να γνωρίσουν νέους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Σε γενικές γραμμές όμως, το βιβλίο δεν υπέστη σοβαρό πλήγμα, όπως και όσο έγινε με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Ο χώρος του «πολιτισμού» όμως, σύμφωνα με τα όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, «κακοποιήθηκε» ψυχικά και σωματικά. Τι θα λέγατε για αυτή τη φρικτή εικόνα; Οι αποκαλύψεις, είναι μια μορφή «επανάστασης;» 

Αυτά που ήρθαν στο φως είναι και πολλά από τα γεγονότα που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη μου για το νέο μου βιβλίο, "Σπάσε την πατριαρχία" από τις εκδόσεις Οσελότος. Χαίρομαι που βγήκε στη φόρα όλη αυτή η διαφθορά, η κακία και η ανηθικότητα ώστε να δοθεί το έναυσμα και σε άλλους ανθρώπους να μιλήσουν για την κακοποίηση που μπορεί να βιώνουν είτε μέσα στον εργασιακό τους χώρο είτε μέσα στο φιλικό τους περιβάλλον είτε ακόμη και μέσα στην οικογένειά τους. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία μας και το πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα, ζητήματα πατριαρχίας και σεξισμού, καθώς πολλά από αυτά θεωρούνταν φυσιολογικά και δεν κατακρίνονταν από την ελληνική κοινωνία.

 

Τι ήταν για εσάς το 1821, τι κοινά θα μπορούσε να είχε με το 2021 και πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα;

Τη χρονιά αυτή τιμήσαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, την ανάγκη των Ελλήνων να αποτινάξουν τον ζυγό της τυραννίας και να παλέψουν για τις ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και του Σεβασμού απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το μήνυμα της Ελευθερίας και του Σεβασμού προς όλες τις ανθρωπιστικές αξίες, αλλά και η ανάγκη να καλλιεργήσουμε την ανθρωπιά μας είναι το βασικό μήνυμα για εμένα! Ελπίζω να βγούμε πιο δυνατοί, αλλά κυρίως πιο ανθρώπινοι και ευαίσθητοι μετά από αυτή τη δοκιμασία και την τεράστια αλλαγή που έχουμε υποστεί!

 

Παύλος Ανδριάς by aylogyrosnews



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35