Κωνσταντίνος Γεωργακάς: «Η εξουσία είναι ένα προσεγμένο γλύκισμα…», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Κωνσταντίνος Γεωργακάς: «Η εξουσία είναι ένα προσεγμένο γλύκισμα…», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Ένας καταξιωμένος σεφ, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τι «μαγειρεύεται» σε μια κουζίνα, μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που αποτελεί τη «μαγιά» στη ζωή μας, μέσα από «κώδικες» μαγειρικής…

sef georgakas

Ποια γεύση σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; 

Οι γεύσεις των παιδικών µας χρόνων είναι ένα συνονθύλευμα από συναισθήματα, πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι δημιουργούμε μια ανάμνηση ευχάριστη, όπως γιουβαρλάκια αυγολέμονο από τα χέρια της μάνας µου. 

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε τη δουλειά του σεφ;

Το ήθελα από μικρός θυμάμαι. Μπα, δε νομίζω. Απλά έτυχε. Στο εφηβικό μυαλό µου τότε είχα να γυρίσω το κόσμο και η δουλειά αυτή θα ήταν το εισιτήριο. Με την κουζίνα δεν είχα καμία σχέση μέχρι να πάω στην σχολή. Μετά ή κολλάς µε τη δουλειά αυτή ή φεύγεις  τρέχοντας. 

 

Τι δεν θα θέλατε να µη σας κλέψουν από την κουζίνα σας;

Τίποτα, τα θέλω όλα, είναι δικά µου. 

 

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σου μέσα από την κρίση που βιώνουμε; 

Δυσοίωνο, δε ξέρω πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που ήδη ματώνουν πολύ καιρό τώρα και αν θα αρχίσουν να βάζουν λουκέτο τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Που θα απορροφηθεί όλο αυτό το προσωπικό; Αυτή είναι μεγάλη συζήτηση. 

 

Η εξουσία πιστεύετε, είναι μια πρόχειρη συνταγή ή ένα προσεγμένο «γλύκισμα»;

Η εξουσία αγαπητέ για να είναι διαχρονική πρέπει να έχει σωστές βάσεις, κατάλληλη παιδεία και την απαραίτητη εμπειρία. Άρα θεωρώ πως είναι ένα προσεγμένο γλύκισμα.

 

Την Ελλάδα µε ποιο φαγητό της κουζίνας σας θα την ταυτίζατε;

Καλή ερώτηση, δύσκολη απάντηση, είναι τόσα πολλά φαγητά που είναι Ελλάδα. Ας πω τον μουσακά.

 

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας «περιορίζει» στις εξόδους του την κλασική ελληνική κουζίνα & προτιμά gourmet απολαύσεις;

Τι να πω, µάλλον η ανάγκη για νέες εμπειρίες. Αυτό είναι καλό κατά την άποψη µου. Αν και ο Έλληνας πάντα γυρνά στις αγαπημένες του γεύσεις, αυτές που έχει μυηθεί από μικρός. 

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής κουζίνας, ποιο φαγητό θα προτείνατε στους ξένους;

Το εθνικό µας superfood φυσικά. ΠΥΤΟΓΥΡΟ τι άλλο. 

 

Ποιο υλικό χρησιμοποιείτε πιο συχνά στην κουζίνα σας;

Με σιγουριά θα πω το ελαιόλαδο. 

 

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Λυπάμαι αλλά δεν έχω γούρι. 

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας ένα εορταστικό τραπέζι;

Καλή παρέα, καλή διάθεση, καλό κρασί και καλό θα ήταν ελληνικό φαγητό γιατί η κουλτούρα µας είναι αυτή που µας κάνει να ξεχωρίζουμε… άσε που την έχουμε πλούσια και ποικίλα. 

 

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35