Άρης Ζέρβας: Ο τσελίστας των ήχων των αισθήσεων

Άρης Ζέρβας: Ο τσελίστας των ήχων των αισθήσεων

Με αφορμή την εμφάνισή του στο BAUMSTRASSE την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, για ένα ανατρεπτικό project, «Άρης Ζέρβας Project @Baumstrasse» ζητήσαμε από τον συνθέτη, ενορχηστρωτή και δεξιοτέχνη του τσέλου Άρη Ζέρβα να μας μιλήσει γι’ αυτό και για τα όσα μέχρι σήμερα έχει «δημιουργήσει»… 

 

Aris Bio scaled

 

Τι θα μας παρουσιάσετε σ’ αυτό το ανατρεπτικό project και κατά πόσο διαφέρει με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις σας;

Στο συγκεκριμένο χώρο, το Baumstrasse έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα κομμάτια μου πολύ κοντά στην αρχική τους μορφή και αυτό γιατί η «θεατρική» συνθήκη του χώρου ευνοεί αυτή την προσέγγιση. Μαζί με κάποιες ιδιαίτερες διασκευές που ετοιμάζω και σε  συνδυασμό με τα 3 έγχορδα που θα έχουμε στη σκηνή για πρώτη φορά, και κάποια βίντεο που θα προβληθούν, το συγκεκριμένο live θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Μελετώντας το βιογραφικό σας, εύκολα καταλαβαίνουμε το πόσο λατρεύετε την μουσική και το πόσο σας αρέσει να «πειραματίζεστε» πάνω σ’ αυτή. Τι ήταν όμως αυτό, που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την μουσική;

Τα ερεθίσματα που με ώθησαν να ασχοληθώ με τη μουσική προέρχονται από την οικογένειά μου. Οι γονείς μου τραγουδούσαν σε δύο χορωδίες και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βρισκόμουν ανάμεσα σε πρόβες, ταξίδια και παραστάσεις με την χορωδία. Συνεπώς, άρχισα σιγά σιγά και εγώ σαν παιδί να ασχολούμαι, και μετά και την εισαγωγή μου στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης όλα πήραν το δρόμο τους.

Ποια είναι η σχέση σας με το βιολοντσέλο. Αποτελεί μέσο έκφρασης ως δεξιοτέχνης ή μέσο δημιουργίας ως ενορχηστρωτής;

Θα έλεγα και τα δύο. Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα και με γεμίζει πάρα πολύ το κομμάτι της ερμηνείας, της συμμετοχής σε συναυλίες άλλων ή και να παίζω κομμάτια του κλασσικού ρεπερτορίου του τσέλου, γιατί ακόμα και εκεί ο εκτελεστής βάζει την δική του ερμηνεία και τον δικό του χαρακτήρα παίζοντας. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα δοκιμάζοντας διάφορες μελωδίες, κομμάτια και αυτοσχεδιάζοντας πάνω στο τσέλο προκύπτουν και αναπτύσσονται και  οι δικές μου ιδέες που θα ενορχηστρωθούν τελικά και θα γίνουν ολοκληρωμένα κομμάτια.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο πάνω στο οποίο δομείτε κάθε σας δημιούργημα;

Συνήθως ξεκινάω με μια μελωδία στο μυαλό μου, το βασικό θέμα ενός κομματιού δηλαδή,  και γύρω από αυτό προσπαθώ να αναπτύξω και να δομήσω και τα υπόλοιπα μέρη του. Βασικό ρόλο παίζει για εμένα και το κομμάτι του αυτοσχεδιασμού αφού κάποιες μελωδίες & κάποια «σόλο» απλά είναι αυτοσχεδιασμός που προκύπτει την ώρα της ηχογράφησης και δεν είναι γραμμένα από πριν.

Πάμε όμως τώρα να μιλήσουμε για τις συνεργασίες σας, καθώς έχετε συνεργαστεί με τους: Ν. Μποφίλιου, Σ. Δρογώση, Γ. Νέγκα, Μ. Κανά, Ε. Ζουγανέλη, Μόνικα, Γ. Νταλάρα, αλλά και πολλούς ακόμα. Τι έχετε κρατήσει από την κάθε συνεργασία σας;

Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες είναι σε live, άλλες μόνο δισκογραφικά, άλλες και τα δύο. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι στη σκηνή ή να ηχογραφώ με καλλιτέχνες που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής μουσικής όπως ο Γ. Νταλάρας και η Χ. Αλεξίου. Από αυτές τις συνεργασίες παίρνεις πράγματα και εμπειρίες που είναι βασικές για τη δική σου πορεία. Έχω την χαρά βέβαια να συνεργάζομαι και με τη νέα γενιά των καλλιτεχνών, που με κοινή αφετηρία & πορεία μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες αγωνίες αλλά και τα ίδια όνειρα για το μέλλον.

Danza de passión, Nightwalk. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτές σας τις δουλειάς…

Τα κομμάτια αυτά είναι δύο ορχηστρικά single που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αλλά με κοινή βάση το τσέλο. Το πρώτο, ρυθμικό και με φλογερό ταπεραμέντο αποτελεί μια εξωστρεφή σύνθεση με έντονο ρυθμό που πιστεύω αναδεικνύει και τις δυνατότητες του τσέλου. Το Nightwalk, είναι ένα πιο εσωστρεφές κομμάτι, για πρώτη φορά χρησιμοποίησα το ηλεκτρικό τσέλο, και έχει ένα
«ταξιδιάρικο» και πιο ήπιο χαρακτήρα. Μπορώ να πω ότι αυτά τα κομμάτια αποτελούν και μια έκφραση της προσωπικότητας μου που ενίοτε έχει και τα δύο αυτά στοιχεία.

Τι είναι αυτό που «προηγείται» στις επόμενες δράσεις σας;

Πέρα από τις δικές μου ζωντανές εμφανίσεις ετοιμάζομαι για την κυκλοφορία ενός νέου τραγουδιού, αλλά έρχεται και ένα πολύ δυνατό συναυλιακό καλοκαίρι με τις διάφορες συνεργασίες που έχω ως τσελίστας, με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

DSC 6912

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το «Άρης Ζέρβας Project @Baumstrasse», πατήστε ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Άρη Ζέρβα, πατήστε ΕΔΩ

 

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35