Η Σόφη Θεοδωρίδου μιλάει στον Παύλο Ανδριά, για το νέο της  βιβλίο «Ο ικανός θεραπευτής»

Η Σόφη Θεοδωρίδου μιλάει στον Παύλο Ανδριά, για το νέο της βιβλίο «Ο ικανός θεραπευτής»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε την «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου της…

 

Ο ικανός θεραπευτής ΒΙΒΛΙΟ

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Μ’ έναν τίτλο που σου «κλείνει» ως θεραπευτής το μάτι, ικανός να γιατρέψει την «περιέργειά» σου ως αναγνώστης, για το τι θα συναντήσεις, η Σόφη Θεοδωρίδου μας χαρίζει ένα άκρως εξαιρετικό σύγγραμμα, από όποια πλευρά και αν το δεις.

Από τη σύλληψη της ιδέας, από τη διαδρομή που ακολουθεί κατά την περιγραφή των γεγονότων με έναν όμορφο «οικείο» αφηγηματικό τρόπο, από τις εξομολογήσεις των ασθενών και την αποκάλυψη των μυστικών τους, μέχρι εκεί που έρχεται η φωνή της Ιστορίας να μας θυμίσει τα όσα ο χρόνος δεν γιατρεύει.

Δύσκολα θα αποχωριστείς αυτό το βιβλίο κατά τη μελέτη του, μιας και το ύφος κρύβει μέσα του κάποιο μυστήριο, με την αγωνία να κορυφώνεται όσο ο Ίων έρχεται πιο κοντά με τη διαδρομή της ζωής των ασθενών του.

Αληθινό, εντυπωσιακό και ανθρώπινο… με τις αισθήσεις να λειτουργούν «συνωμοτικά» απέναντι σ’ εκείνους που θέλησαν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στη ζωή των άλλων.  

 

theodoridoy 2013 4.12

 

Αλλά ας ακούσουμε την ίδια τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό της δημιούργημα… 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Κάποια πρωτοχρονιά ο γιος μου μού δώρισε κάποιο βιβλίο. Δε θα σας αποκαλύψω ποιο ήταν αυτό το βιβλίο, γιατί θα είναι σαν να αποκαλύπτω τα μυστικά του Ικανού Θεραπευτή. Όταν το διάβασα, με ενέπνευσε και, σαν έφτασε η ώρα, άρχισα τη συγγραφή του.

Πόσο ικανός, γοητευτικός και «αποτελεσματικός», είναι ο δικός σας θεραπευτής, Ίων Γουίλσον;

Είναι ένας πανέμορφος άντρας ο Ίων Γουίλσον με έντονα γαλάζια μάτια. Αυτό τον κάνει γοητευτικό στις γυναίκες, οι οποίες τον έχουν θεοποιήσει όχι μόνο για τη γοητεία του, αλλά και γιατί είναι και ικανότατος στην επιστήμη του. Μα και οι άντρες που θεραπεύει τον εκτιμούν πολύ.

Ο αναγνώστης και πολύ περισσότερο οι ήρωες του βιβλίου σας, δέχονται ευχάριστα την ιδιαιτερότητα του Ίωνα να μην πληρώνεται… Όχι όμως και οι γιατροί της πόλης. Θεμιτή αυτή η διαφορά;

Ένας γιατρός επιθυμεί εύλογα να πληρώνεται για τις θεραπείες του. Ο ήρωάς μου αρνείται την πληρωμή, γιατί έχει συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή. Από την άλλη ποιος δε θα ήθελε να έχει έναν θεραπευτή ή γιατρό χωρίς να πληρώνεται; Με το δίκιο τους οι φτωχοί άνθρωποι της πόλης σπεύδουν σ’ αυτόν, καθώς έχει αποκτήσει τη φήμη πως είναι και πολύ αποτελεσματικός.

Το μίσος, η κακία και το ψέμα δημιουργούν εντάσεις, περιπλέκοντας τους ρόλους των ηρώων. Είναι ικανή η δύναμη της καθαρής ψυχής να τα υποτάξει;

Εξαρτάται από τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Κανείς άνθρωπος δεν είναι παντοδύναμος, ώστε η δύναμη της καθαρής ψυχής να μπορεί να υποτάξει την κακία, το μίσος και το ψέμα.

Γιατί ο «θεραπευτής» σας θεωρεί πως με το κλάμα καθαρίζει η ψυχή του ανθρώπου;

Όταν κάποιος εξομολογείται τα αμαρτήματά του, η εξομολόγηση αυτή ανακουφίζει την ψυχή του ανθρώπου κι αυτό τον ξαλαφρώνει. Αλλά και με το κλάμα καθαρίζει η ψυχή του ανθρώπου. Όταν ξεσπάει κανείς σε κλάματα, αυτή ακριβώς η διαδικασία τού ξαλαφρώνει την ψυχή. Δε λέμε «κλάψε, για να ξαλαφρώσεις;» Το κλάμα είναι ο πυρετός που λυτρώνει την ψυχή από τα βάρη της.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες, για να διαβάσουν αυτό σας το πόνημα;

Είναι διαφορετικό από τα άλλα μου βιβλία. Εμπεριέχει μυστήριο, αγωνία και μεταφυσικά φαινόμενα. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να το διαβάσουν οι αναγνώστες μου.

 

Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyros news



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35