ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - Τίτλος επεισοδίου: Καρσάνικη ομορφιά

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - Τίτλος επεισοδίου: Καρσάνικη ομορφιά

Ημερομηνία και ώρα προβολής: Τετάρτη 17 Απριλίου, 17:00, στην ΕΡΤ3

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα μας ταξιδεύει στη Λευκάδα για να μας συστήσει και να «επιδείξει» ένα αληθινό κομψοτέχνημα: το «Καρσάνικο» κέντημα.

Πριν από ένα αιώνα στο χωριό Καρυά της Λευκάδας εισέβαλε αποφασιστικά η γυναίκα που έμελλε να επιβάλει και να αναδείξει μια νέα, μοναδική και πρωτότυπη τεχνική για το κέντημα.

Μια γυναίκα, η Μαρία Σταύρακα ή «Κουτσοχέρω», η οποία έχασε τα χέρια της από διαδοχικά ατυχήματα, επινόησε και δημιούργησε, εξ’ ανάγκης, στην ήδη ανεπτυγμένη κεντητική τέχνη της Καρυάς, ένα πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο κεντήματος, την ονομαζόμενη «Καρσάνικη βελονιά»!

Ακολουθώντας στη συνέχεια την τεχνική της, ένας άνδρας χωρίς πόδι, ανάπηρος του πολέμου του 1912, ο Αργύρης Σταύρακας, θα οδηγηθεί η πρωτότυπη «Καρσάνικη βελονιά» να αποτελεί την νέα τέχνη για το νησί της Λευκάδας.

Η συνθήκη της «άτυχης» ζωής αυτών των ανθρώπων, οδήγησε την κεντητική τέχνη του χωριού όχι μόνο να κατακτήσει ολόκληρο το νησί, αλλά να γίνει γνωστή μέσα κι έξω από την Ελλάδα, αφού δημιουργήθηκε ολόκληρη σχολή μαθητείας στο νησί, για μια τέχνη που στην πορεία κέρδισε τη θέση της στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Η «Καρσάνικη βελονιά»  είναι πλέον η μοναδική και απαράμιλλη έκφανση του «Καρσάνικου» κεντήματος, ο οποίος ενσωματώθηκε ολοκληρωτικά στον πολιτισμό του νησιού της Λευκάδας.

Ο φακός της εκπομπής προσεγγίζει την ανθρωπολογική όψη της ιστορίας, η οποία εμφανίζεται γεμάτη από διαδοχικές εκπλήξεις και αφάνταστες εξελίξεις των «πρωταγωνιστών» της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την εξαιρετική κεντητική τέχνη και τα διαχρονικά μοντέρνα μοτίβα της, εμπνευσμένα και αντλημένα από τη ζωή των δημιουργών τους και τα στοιχεία της Λευκαδίτικης φύσης.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη

Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή

Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη

Παραγωγή: filmellon

Social media:

Facebook: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts

https://www.facebook.com/ellinondromena

Instagram: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts

https://www.instagram.com/ellinon_dromena/

You Tube:   Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts

http://tinyurl.com/49rz58p6

Tik Tok: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts

https://www.tiktok.com/@.greek.acts



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35